MAGYAR CSILLAGÁSZATI EGYESÜLET - CSILLA LISTA ARCHIVUM #3672

ismét Poisson


Dátum: 2003. július 25., 18:42
Feladó: Gyula Szabo --
Tárgy: ismét Poisson


Írtam annak idején, hogy a Merkúr-átvonuláskor innen Szegedről fényes foltot láttunk a Merkúr sötét korongjának közepén, és ezt Poisson-foltnak minősítettük. Ez a folt egy interferenciajelenség - a pontszerű forrás által megvilágított sötét korong árnyékának közepén, ha a felfogó ernyő elég messze van a forrástól, mindig egy fényes folt jelenik meg. Ez persze akkor látszik igazán jól, ha a korong elég kicsi a távolságokhoz képest, kis kör alakú tárgyakkal sötét szobában ki lehet próbálni, látszik kisbolygók csillagfedéseinek fénygörbéin is: a fedés kellős közepén a fedett csillag ismét "megjelenik" egy pillanatra.

Akkor mi nem tudtunk CCD-képet készíteni, és eddig nem találtam fényképen megbízható jelét annak, hogy ez a jelenség nem szubjektív ("kontraszthatás"). Most néztem Berente Béla képeit az mcse-honlapon, és mindhárom képén kissé világosabb a Merkúr korongjának közepe, mint a perem. A duplaszámban olvastam, hogy XIX. századi megfigyelők is jelezték, hogy a korong közepe világos, de nem adtak rá magyarázatot.

Engem ezek a bizonyítékok meg is győznének, de. A Poisson-folt árnyékra vonatkozó jelenség, és pontszerű fényforrásra. Amit mi láttunk, az nem árnyék, hanem optikai kép (bizonyos szempontból az "árnyék" Fourier-transzformáltja), a megvilágító forrás egyáltalán nem pontszerű, méretéhez képest a megvilágító fény koherenciahossza pedig nagyon kevés (a Merkur peremén elhajló fény 6-8 méterrel tesz meg nagyobb utat, mint egyenes vonalú terjedésnél várni lehetne). Könnyen lehet persze, hogy Poisson-folthoz hasonló interferenciajelenség maga a folt, csak nem olyan egyszerű magyarázni, mint a Poisson-foltot.

Igazából ki kellene számítani egy végtelen, homogén fehér fényű háttér előtt látható igen kis korong látványában föllépő interferencia-struktúrát, ha az észlelő mindettől végtelen messze van. Nem lepődnék meg, ha a Keszthelyi Sanyiék által megfigyelt, 5" (mondjuk 1-2 korong-átmérőnyi sugarú) sötét gyűrű is megjelenne! Nekem ezt most itt be kellene programozni, és az sok idő; ha valakinek van erre célszerű programja, kedve, és megcsinálja a számítást, kérem ossza meg velem/velünk az eredményeit! Szerintem lehetne itt találni valami érdekeset, még ha nem is világrengetőt.

Üdvözlettel,
SzGyula
   
Kezdőlap | Levelezőlisták