MAGYAR CSILLAGÁSZATI EGYESÜLET - CSILLA LISTA ARCHIVUM #5512

Ujabb napora Pannonhalman
Meteor


Dátum: 2007. május 02., 14:07
Feladó: Keszthelyi Sándor -- keszthelyi (a) gf.pte.hu
Tárgy: Ujabb napora Pannonhalman


Hazánk legújabb napórája Pannonhalmán, Győr-Moson-Sopron megye nagyhírű és nagy múltú kisvárosában van. Fenn az apátság kolostorának udvarán már régóta mutatja az időt napóra, de ez az új napóra lenn a település közepén van. A nyugati irányból felvezető főutca itt már térré szélesedik és így a címe: Szabadság tér 3. Ennek a déli, utcafrontra néző falára került a napóra.

Ebben a házban élt és dolgozott valamikor Zsebedics János órásmester. A bal oldali részben laktak és a jobb oldali felén volt az órás üzlete és műhelye. Az órásmester fia Zsebedics József a papi hivatást választotta és jelenleg már címzetes kanonok és Győrben, a szigeti plébániát vezeti. Az órásmester már nem él, a család is rég elköltözött innen, az épületet is eladták, jelenleg már Papp László a ház tulajdonosa.

Zsebedics József kanonok azonban most késztetést érzett a család lakóházának, apja emlékének, az órásmesterség szép szakmájának megörökítésére. Ezért elhatározta, hogy a házra egy napórát készíttet. Megkereste Horváth György helybéli fazekas és keramikus művészt, aki megtervezte és elkészítette a kerámia anyagú napórát. Nem nagy: a fekvő téglalap alak csak 50 x 30 cm-es méretű. Óraosztása római számozású, egészórás, VI-XII-XV, precíznek tűnik. A jobb oldali (órásműhelyi) ajtó fölé rögzítették fel 2,5 m magasra. Vékony réz árnyékvetője pólusra mutató. A napóra felirata felül: ZSEBEDICS JÁNOS EMLÉKÉRE. Jobb alsó sarkában a H.GY. jelzés a keramikus monogramját jelzi. A bal alsó sarkában különös felirat van, mivel nem latin betűs: nem is írható ide. Ez ősi magyar rovásírással készült, és így fejthető fel: ez ÓLZSÁL PPAP azaz (mivel ezt jobbról balra kell olvasni) PAPP LÁSZLÓ, mint írtuk ő a ház mai tulajdonosa, nyilván az ő hozzájárulása is szükséges volt az időmérő eszköz idehelyezéséhez. (Szerény tudomásom szerint ez az első és egyetlen rovásírásos felirattal ellátott napóránk!)

A napóra avatása 2007. április 30-án hétfőn 10 órakor volt, ünnepélyes keretek között, ragyogó napsütésben, 50-60 fő részvételével. A vendégeket Dr. Ábrahám Imre tanár, helytörténész (Ábrahám Péter csillagász édesapja) köszöntötte. A napórát természetesen Zsebedics József részesítette egyházi áldásban, és előimádkozta a napóra avatáshoz szükséges imákat. Végül maga a keramikusművész ragadott tárogatót és játszott el mélabús régi dallamokat. A hangulatos esemény a Pannonhalmi Generációk Találkozása című rendezvénysorozat egyik kedves színfoltja volt.

Keszthelyi Sándor (Köszö)
   
Kezdőlap | Levelezőlisták