MAGYAR CSILLAGÁSZATI EGYESÜLET - CSILLA LISTA ARCHIVUM #5629

Asztrofotós találkozó és kiállítás október 6-án


Dátum: 2007. augusztus 22., 17:12
Feladó: NAGY Zoltán A. (Nyözö) -- nyozo (a) hyadok.hu
Tárgy: Asztrofotós találkozó és kiállítás október 6-án


Tiszteletem minden CSILLA olvasónak!

Alábbi felhívásunk ugyan a rohanó elektronikus világban kicsit korainak
tűnik, de a tervezett program kialakításához kis segítséget kérnék a lista olvasóitól is, a felhívást meg úgyis megismételjük majd a maga idejében...

Tisztelettel megkérném azokat, akiknek vannak dokumentumai, fotói, leírásai, esetleg megmaradt "ketyeréi", személyes emlékei a hazai asztrofotózás közelmúltjából, illetve a Szputnyik-1 50 évvel ezelőtti útjával kapcsolatban keressen meg engem a fenti e-mail címen!

   Elöre is köszönettel a segítséget nyújtóknak, derült egeket mindenkinek: Nyözö


2007. október 6-án (szombaton) 10 órai kezdettel a Magyar Csillagászati Egyesület szervezésében Asztrofotós Találkozóra és kiállítás megnyitóra kerül sor Budapesten, az Óbudai Művelődési Központ San Marco Galériájában.

A találkozó délelőttjén űrkutatási felhangokkal kezdünk majd, hiszen 50 évvel ezelőtt, 1957. október 4-én kezdte meg Föld körüli keringését az első műhold, a Szputnyik-1. Igyekszünk képet adni az esemény korabeli fogadtatásáról, majd a különféle űreszközök fotózásának technikáját, az ebben rejlő lehetőségeket járjuk körül. Idén a második magyar űrhajós, Simonyi Károly útját sokan követték figyelemmel, mind szabad szemmel, mind pedig különféle távcsövekkel, fényképezőgépekkel.

A délutáni program során megnézzük, hogy a hazai asztrofotózás története, technikája hogyan alakult az elmúlt évtizedekben: szó lesz a meteorfotózás
hőskoráról a '80-as években, az első hosszabb expozíciós idejű felvételek készítésének időszakáról a '90-es évek derekán, és persze nem megyük el szó nélkül ezredforduló táján szédítően felgyorsult digitális forradalom vívmányai mellett sem.

Asztrofotós találkozónk egyben kiállításmegnyitó is lesz. A Óbudai Művelődési Központ folyosóján Dr. Zseli József asztrofotós képanyaga lesz megtekinthető, a San Marco Galériában pedig az előző találkozó óta készített legszebb amatőrcsillagász felvételek segítségével mutatjuk be a magyarországi asztrofotózás jelenét. Végül, de nem utolsósorban a találkozó záróakkordjaként a kiállítás képeire épülő asztrofotós diaporáma ősbemutatóját tekinthetik meg az érdeklődők.

A találkozó részletes programjával, aktuális információkkal hamarosan
jelentkezünk az MCSE honlapján, a http://www.mcse.hu címen. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

--
Nagy Zoltán A. (Nyözö)
http://nyozo.hyadok.hu


   
Kezdőlap | Levelezőlisták