MAGYAR CSILLAGÁSZATI EGYESÜLET - CSILLA LISTA ARCHIVUM #6117

A sötét anyag


Dátum: 2008. szeptember 01., 16:48
Feladó: Gesztesi Albert -- titplani (a) freemail.hu
Tárgy: A sötét anyag


Kedves Kollégák!
Egyre többet lehet hallan - olvasni a szakirodalomban az úgynevezett sötét anyagról és a sötét energiáról.
Engem némileg zavar a kifejezés, hogy "sötét". Tulajdonképpen semmiképpen sem sötét, hiszen ha az lenne, jó volna, mert egy emissziós háttér előtt szépen kirajzolódna, úgy ahogyan az orionban a Lófej-köd.  Ez a különös anyag, amely világunkban jelentős szerepet játszi gravitációs hatásával, nem sötét, hanem láthatatlan. Egyszerüen azért, mert a fotonokkal nem lép kölcsönhatásba. Éppen ezért szerencsésebb lenne láthatatlan anyagnak nevezni és a hazai szakirodalomban és szóhasználatban ezt terjeszteni el.
Tudom, a kifejezés az amerikai "dark matter" -ből ered, ennek szószerinti fordítása. De nem kellene mindent tükörfordításban átvenni. Ott van például a Hold "sötét oldla" (Dark side of the Moon) Holott tudjuk, hogy egyáltalán nem dark side!  Magyarban nem is használjuk, azt mondjuk - helyesen - hogy a Hold túlsó oldala.
Nem tudom, mi a véleményetek, lehetne róla vitázni, de minden esetre a magam szerény eszközeivel harcolok a helytelen magyarítás ellen.
Üdvözlettel:  Gesztesi Albert


_______________________________________
Micsoda akció! Több mint 500 könyv 50% kedvezménnyel az Alexandra Könyváruházakban 2008. augusztus 15. és szeptember 30. között! Nehogy lemaradjon!
http://ad.adverticum.net/b/cl,1,6022,281996,342125/click.prm


   
Kezdőlap | Levelezőlisták