MAGYAR CSILLAGÁSZATI EGYESÜLET - CSILLA LISTA ARCHIVUM #613

Re: Tukortisztitas


Dátum: 1998. július 23., csütörtök (03:59 UT) |
Feladó: kiss szabolcs |
Tárgy: Re: Tukortisztitas |


>Hogyan es mivel kell tavcsotukrot tisztitani, hogy ne seruljon a felulet?
Az attol fugg, hogy a tukor be van -e vonva vedoreteggel vagy sem, tovabba ha nincs bevonva akkor aluminiumozott-e vagy ezustozott.
Ha a tukor nem bevonatos es csak egy aluminium reteg van az uvegen, akkor szinte mindenfele dorzsoles kart tesz a feluletben (Pl a vatta is osszekarcolja, ...ahogy tapasztaltam). Szerintem ilyen esetben celszeru a rakerult szennyezodest valahogy ovatosan lefujni (pl pumpas ecsettel). Nem tudom, hogy a valamilyen folyadekban (alkohol, vagy netan mososzeres viz (?) ) lotyboles mennyire segit, mert azt meg nem probaltam.
Ha  a tukor ezustozott, akkor hogy jobban birja a takaritast, de azert arra is vigyazni kell (legjobb persze uraezustozni).
Ha a tukor vedobevonattal rendelkezik akkor batrabban hozza lehet latni a tiszitasnak. Az elso lepes megszabadulni a rakerult porszemcsektol, amik osszekarcolhatnak a kesobbiekben a feluletet (pumpas porecset!!). Ezutan a feluletet alkoholos vattaval kell tisztitani ugy, hogy a vegen a tukron egy felszaradt alkoholcsik se maradjon. Akik tavcsovek es optikat tisztitasat vegzik az alkohol helyett egy specialis folyadekot hasznalnak ami nem huz maga utan olyan csikot, mint az alkohol. Ez a folyadek alkohol es eter (amivel regebben az altatasokat vegeztek) bizonyos keverekebol es meg nehany egyeb anyagbol all, a lencset (vagy tukrot) egy korkorosen forgo asztalkara heleyzik amin belurol kifele haladva (csigavonalban) huzzak le a szennyezodeseket egy szaru palcara csavart vattadarabka segitsegevel. Fontos, hogy a vatta azon reszet ne fogja meg kezzel az ember, amivel a tisztitast vegzi, mert igy ujbol zsirt visz a feluletre.
Remelem segitettem.

Udv: Szabolcs


   
Kezdőlap | Levelezőlisták