MAGYAR CSILLAGÁSZATI EGYESÜLET - CSILLA LISTA ARCHIVUM #6208

Vénusz fedés
A Vénusz-fedés Pécsről nézve


Dátum: 2008. december 01., 22:11
Feladó: Keszthelyi Sándor -- keszthelyi (a) gf.pte.hu
Tárgy: A Vénusz-fedés Pécsről nézve


Egész nap délnyugat felöl vonultak a határozott felhők Pécs felett és tették váltakozva borulttá vagy tisztává a jó átlátszóságú eget. Kellemes tavaszias +14 fok C időjárás volt. 15:26-kor egy kék égrészen már látszott puszta szemmel a Hold vékony sarlója és ettől balra a Vénusz fénypontja. 15:50-kor a felettük lévő Jupiter is észrevehető volt, igaz csak 10x50 B-vel. Akkor még másfél óra volt a fedésig. Ez alatt 70 %-ban tiszta egek váltakoztak teljes borultságot adó fekete felhőkkel. 16:25-16:50-ig egy kiadós záporeső is esett a Pécs délutáni csúcsforgalmában araszoló és észlelésre igyekvő érdeklődőkre.

A pécsi amatőrcsillagászok hétfő esténként tartják összejöveteleiket. 2008. dec. 1-én hétfő este is összegyűltünk, ez alkalommal egy ritka jelenség közös megfigyelésére. A Pécsről Harkány felé vezető út 6 km után ér fel egy dombtetőre, és itt már kiváló körpanoráma, azaz házaktól és domborzattól mentes délnyugati horizont van. Amatőrtársunk, Szathmáry Elemér itteni üzlete elé csoportosultunk KözEI 16:50-17:05 között.
A résztvevők: Áts György (20x50 B, 30x80 M), Bognár Zita (szabadszem), Bordács Ernő (7x50 B), Gárdonyi Róbert (szabadszem), Gyimesi Lajos (10x50 B), Ignátkó Imre (90/700 mm TCM refraktor, 25x), Keszthelyi Sándor (102/500 mm Sky-Watcher refraktor, 25x, 50x), Lutz Zsolt (110/500 mm Carena refraktor, 25x), Pásti Eszter (7x35 B), Sragner Márta (10x50B, időmérés DCF órával), Szathmáry Elemér (100/1000 mm MC, 33x).

A jókora eresz védelmébe helyeztük távcsöveinket, hiszen a zápor után is szemerkélt az eső néha. A felhőzet mozgása lelassult és hiába volt az ég fele már csillagokkal teli: a Holdat nem láttuk. Végszóra: 17:17-kor jelent meg a Hold sarlója és hozzá közel a Vénusz! Minden távcső és látcső ide szegeződött: a Holdon a sokszáz kráter látszott, a hamuszürke fényben a tengerek körvonalai és a hamuszürke fény pereméhez tapadva a fényes Vénusz! 17:18-17:20-ig teljesen tiszta égrészen gyönyörködtünk a látványban, amely puszta szemmel is pompás és ritka volt! 17:20-17:22 között újra felhőzet kezdte takarni a párost, de a holdsarló és a Vénusz a távcsövekben még látható maradt. 17:22:30-kor egy határozott felhő függönyt húzott a jelenség elé, innentől semmit sem láttunk. Amikor 17:27:20-kor visszatért a Hold sarlója, és amikor 17:27:32-kor annak a hamuszürke fénye is: már sehol sem volt a Vénusz! A Vénusz fedésén már túlestünk!

Még nézegettük a Holdat, megnéztük a Jupitert is, két holdjával együtt, azután bementünk a friss kenyér felszeletelésére, töpörtyűs zsírral való megkenegetésére, só, paprika és lilahagymával való ellátására, valamint teakülönlegességek fogyasztására. Közben nagy lelkendezéssel dicsértük a pompás jelenség látványát! Pedig a java még hátra volt!

18:15-kor ismét kivonultunk az épület elé. Csaknem teljesen felhőtlen, tejutas, és igen tiszta ég volt. Az ég délnyugati aljára szegeztük tekintetünket és távcsöveinket. Most a Hold látványát semmi sem takarta le, csakhogy még magányosan látszott (tőle jobbra csupán a Jupiter árválkodott). A Hold a horizont felett néhány fokkal volt és ezért távcsövekben elég nagy háborgást okozott a földi légkör. A hullámzás miatt így csak kis nagyítást alkalmaztunk.
Vártuk a Vénusz lassú kijövetelét. Ám, az egyszercsak hirtelen, váratlanul felfénylett! Az egyenes állású képet adó távcsövekben a fényes holdsarló alsó peremén jött elő. Ignátkó Imre 18:24:43-kor kiáltott fel a felfénylésre, őt 1-2 másodperccel később követte a többi távcsőbe-néző (Keszthelyi Sándor, Lutz Zsolt, Szathmáry Elemér) és 18:24:50-kor már szabad szemmel is észrevehető volt a Vénusz.

Távcsövekben a Vénusz igen erős fényű volt, jóval fényesebb a Hold felszíni fényességénél, így kezdetben a Vénusz fénye túlcsordult, behatolt a holdperemen belülre is. Csak ahogy telt az idő és távolodott a fény közepe, akkor, 18:25:55-re vált el a bolygó fénye a Hold fényes peremétől. Szabad szemmel meg csak 18:30:30-ra szakadt le a Vénusz a holdsarlótól. Onnantól kezdve a Hold (fényes és hamuszürkés részével együtt) különvált a Vénusz már háborgó, szivárványos színekben tündöklő erős fényétől. Lassan távolodva, egyre inkább bemerülve a légrétegek sűrűjébe 18:55-ig látszott még a páros. Társaságunk az érdekes és ritka látványban való részesülés után boldogan szedelőzködött.


   
Kezdőlap | Levelezőlisták