MAGYAR CSILLAGÁSZATI EGYESÜLET - CSILLA LISTA ARCHIVUM #6331

Távcsövek


Dátum: 2009. március 18., 19:43
Feladó: Algieba -- gammaleonis (a) citromail.hu
Tárgy: Távcsövek


           
Sziasztok!
A távcső jó helyre került tőlem, egy nálam jobb kondiban lévő amatőr társhoz, aki képes autóval megfelelő észlelőhelyre szállítani és összerakni a nagy méretű Newtont. Sajnos, a családom férfi tagja nem igazán értette meg, hogy mi szórakoztató van a csillagászatban, és egy idő után nem volt hajlandó segíteni nekem kivinni a kertbe. Ekkor adtam tovább a távcsövet.
Én pedig virtuálisan csillagászkodtam tovább, hiszen a világhálón rengeteg kiváló felvétel található. A kevés szabad szemes látnivalót minden évben megnézem, vagy a kis 10x50-es binokulárral a fényesebb Messiereket és üstökösöket is, Sikerült észlelnem a Lulint is, vagy még 2007-ben szabad szemmel a Holmest.
Tegnap este a NASA honlapján megnéztem a Discovery és az űrállomás találkozását.
Minden nap megtekintem a hirek.csillagaszat.hu oldalt. Jelenleg is van nálam egy szép, ismeretterjesztő könyv, Dana Berry: Rendhagyó galaktikus útikalauz.
Tehát a csillagászat még mindig érdekel, de ez így van 1986 óta, amikor először láttam holdfogyatkozást. Csak én alapvetően egy könyvmoly, teljesen laikus, inkább a témát a szépség oldaláról megközelítő, amatőr vagyok. Egy Newton távcső túl nagy volt nekem.
Maradtam a kis binoklimnál, ami nem is oly rossz eszköz, hisz már egy ilyen kicsi látcső is jelentősen megnöveli a szembe jutó fény mennyiségét. Legutóbb az M42-re csodálkoztam rá. Rég láttam, így meglepett, hogy 10x50-ben milyen nagy és fényes.


Üdvözlettel:
Kocziszky Andrea


   
Kezdőlap | Levelezőlisták