MAGYAR CSILLAGÁSZATI EGYESÜLET - CSILLA LISTA ARCHIVUM #6378

Kalocsától Kalocsáig


Dátum: 2009. április 25., 00:02
Feladó: Keszthelyi Sándor -- keszthelyi.sandor (a) pte.hu
Tárgy: Kalocsától Kalocsáig


Nem szeretem a televízió képernyőjének alján futó szövegeket, csak zavarnak, és ritkán hoznak kellemes információkat. A ma esti, egyik tévécsatornán futó feliratokra bámulva ez fut be jobbról: Kalocsán eltemették az életének 62-ik évében elhunyt Mojzes Imre egyetemi tanárt, az Orbán-kormány kormánybiztosát.
Nem hiszek a szememnek! Hiszen Mojzes Imre jó ismerősöm, jó ismerősünk, csillagászati mozgalmunk kedves barátja. Hogyan temethetnek valakit, kinek halálhíréről sem hallottunk még. Pár perc múlva ismét befut jobbról a hír alul. Aztán újra és újra! Rákeresünk a Google-ban. Sajnos a hír igaz!
Mojzes Imre a csillagászatban egykönyves írónak ismert. Felkutatta, megírta és egy könyvben kiadta Kalocsa csillagászatának történetét. (Mojzes Imre: A kalocsai Hajnald Obszervatórium története. Budapest, 1986. MTA CSKI. 139 old. Kálmán Béla és Tibor Mátyás előszavával.) Igen alapos, saját kutatásaival feltárt könyv a kalocsai csillagászokról, munkásságukról, észleléseikről, műveikről. A nyomtatott könyv anyagát szívesen adta át a csillagászattörténeti honlap internetes megjelenésére, így bárki tanulmányozhatja.
1979-tól a műszaki tudományok doktora lett, 1988-tól a politológiai doktora, de 2007-ben még a filozófia doktora címet is megszerezte. Természetesen legutóbbi disszertációjának témája is Kalocsa volt, ezzel a címmel: A kalocsai Haynald Obszervatórium működése és kisugárzása.
Imre mindig kapcsolatban volt a hazai amatőrcsillagászokkal, a csillagászat történetének hazai kutatóival. Részt vett a Csillagászattörténeti Adatgyűjtő Csoport munkájában, eljött évente-kétévente a rendezvényeinkre. A Csillagászattörténeti Szakcsoport konferenciáin is részt vett és előadott. Utoljára Tatán 2005-ben láthattuk és hallhattuk.
Sokat dolgozott: villamosmérnökként, egyetemi oktatóként (ELTE, BME, Debreceni Egyetem), sok hazai szervezet tanácsadójaként. Emlékezetes volt az 1999. 12. 31./ 2000. 01. 01-iki dátumváltással és/vagy évezred-fordulóval kapcsolatos vélt vagy valós félelmekkel kapcsolatos munkássága. Akkor a Miniszterelnöki Hivatal Évszámkezelési kormánybiztosként szervezte és koordinálta a hazai számítástechnikai teendőket.
1948. febr. 8-án született Kalocsán. Kalocsán a gimnáziumban tanult. Szülővárosa és a Szent István Gimnázium tiszteletére kutatta fel a csillagász elődöket. Úgy volt, hogy 2009. ápr. 24-én tart majd előadást Kalocsán a csillagászatról és a Haynald Obszervatóriumról egykori gimnáziumában. Ám a sors az előadást megakadályozta: 2009. ápr. 18-én hirtelen elhunyt otthonában, Tahitótfaluban. Végülis hazatért: 2009. ápr. 24-én temették el Kalocsán.
Kalocsa egykori égnézői! Fogadjátok Mojzes Imrét szeretettel!
________________________________
PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM
"Magyarország első egyeteme"
Ez a levél hivatalos Anti-Vírus programmal ellenőrizve
Kérem óvja a természetet, ha nem szükséges, ne nyomtassa ki ezt a levelet
A Pécsi Tudományegyetemé az Év Campus Honlapja


   
Kezdőlap | Levelezőlisták