MAGYAR CSILLAGÁSZATI EGYESÜLET - CSILLA LISTA ARCHIVUM #6409

Csimabi: bővítve és frissítve


Dátum: 2009. május 22., 12:40
Feladó: Keszthelyi Sándor -- keszthelyi.sandor (a) pte.hu
Tárgy: Csimabi: bővítve és frissítve


A csillagászat magyar nyelvű bibliográfiája, alias Csimabi ma frissítve és jócskán (jó 1500 tétellel) bővítve lett.
Az idén zajló Csillagászat Nemzetközi Éve rendezvényeire, híradásaira, cikkeire különös gonddal koncentrálunk. Szeretnénk ennek a nevezetes évnek minden írásos anyagát megtalálni, leírni és utódainknak megőrizni. Aki a Csillagászat Nemzetközi Évével kapcsolatos szövegű, vagy az ilyen emblémával díszített cikket látna, küldje el nekünk!
A régi IPM (Interpress Magazin), a meteorológia Légkör folyóirat feldolgozása ment. A Fizikai Szemle, Magyar Tudomány, Élet és Tudomány, Természet Világa legújabb számainak csillagászati szempontú feldolgozására is vannak szorgos munkatársaink.
A tisztán csillagászati és amatőrcsillagászati lapok feldolgozása is menne, ha nehány lap nem döntött volna úgy, hogy már nem csinálja tovább.
A MACSÉK Hírlevél (Miskolc) 2007. júniusi száma óta nem jelenik meg.
A Vega (Zalaegerszeg) folyóiratnak ugyancsak 2007. júniusi volt az utolsó lapszáma.
Az Égi Háttér (Zalaegerszeg) 2007-ben és 2008-ban megjelent (utoljára 2008-ban a téli, 8. szám volt), azóta nem jött és mint hírlik nem is fog.
A Csillagos Ég című havi négyoldalas értesítője 2009. májusával így megszűnt: 2009. júniusától a három hónap egybeszerkesztett anyaga belekerül az Egyesületi Híradóba.
Az erdélyi Égi Vadász havilap 2006-ban halványult el a láthatatlan tartományba.
A debreceni Magnitúdó Körlevél 1992 óta (!) jelenik meg. Az utóbbi években már elektronikus levélben küldik szét havonta szövegét és talán csak egyetlen példányt nyomtatnak ki a Csimabi kedvéért.
A Hegyháti Csillagvizsgáló Alapítvány Közleményei című Hegyhátsálon megjelenő kiadvány ugyan megjelenik, szép is, hasznos is, de 2004. dec. óta a 3 (azaz három) szám megjelenése csak némi jóakarattal nevezhető folyóiratnak.
Így a rendszeresen megjelenő, magyar nyelvű, tisztán csillagászati folyóiratokból csak három áll a csillagvártán: az 1993 óta megjelenő negyedéves Draco (Paks), az 1990 óta megjelenő negyedéves GAE Egyesületi Híradó (Szombathely), és az 1971 óta folyamatosan megjelenő Meteor havi folyóirat!
Kevesen maradtak: vigyázzunk rájuk!
http://csimabi.csillagaszat.hu/cs-onlin.htm
Keszthelyi Sándor (Köszö)
________________________________
Pécsi Tudományegyetem
"Magyarország első egyeteme"
A Pécsi Tudományegyetemé az Év Campus Honlapja
Ez a levél hivatalos Anti-Vírus programmal ellenőrizve
Kérjük óvja a természetet, ha nem szükséges, ne nyomtassa ki ezt a levelet!


   
Kezdőlap | Levelezőlisták