MAGYAR CSILLAGÁSZATI EGYESÜLET - CSILLA LISTA ARCHIVUM #6414

Gothard Jenő 1909-2009.
médiatár - refresh daemons


Dátum: 2009. május 29., 14:00
Feladó: Keszthelyi Sándor -- keszthelyi.sandor (a) pte.hu
Tárgy: Gothard Jenő 1909-2009.


100 évvel ezelőtt, 1909. május 29-én szombaton Gothard Jenő még élt és virult, amint írják: pompás színben volt és kitűnően érezte magát. 52 éves volt. Herényből délelőtt bement Szombathelyre, járt a Mayer-gépgyárban, ahol igen jókedvűen végezte dolgát. Délben találkozott öccsével Sándorral Szombathelyen és együtt mentek haza kocsival Herénybe. Otthon együtt, az egész családdal ebédeltek meg. Jenő is a legjobb kedvében volt. Az ebéd után, 1 órakor úgy mint máskor is szokása volt: visszavonult dolgozó szobájába, lefeküdt a pamlagra és szundított kicsit. Egy fél óra elteltével felébredt és behívta hű segédjét Molnár gépészt és megkérdezte tőle, hogy hány fok a hőmérséklet, melyet mutattak éppen a meteorológiai eszközök. A válasz után újra lepihent és tovább aludt. Rendszeresen délután jár erre a posta, Gothard Jenő addigra be szokta fejezni délutáni pihenőjét, ám ezen a napon a posta megérkezésekor nem jött ki. Ez szokatlan volt, ezért Molnár gépész bement hozzá. Gothard Jenő ott feküdt a pamlagon, kezében tartva szemüvegét, arca nyugodt volt és mosolygó, de már viaszsárga és élettelen. A megdöbbent segéd megdöbbenten konstatálta, hogy gazdája halott. Kétségbeesetten futott Gothard Sándorhoz, aki költögetni, éleszteni próbálta, de hiába volt minden. Orvosért telefonáltak Szombathelyre. Rövid idő alatt megérkezett dr. Horváth Leo orvos, aki megállapította a szívszélhűdés által bekövetkezett halált. Ez délután 4 órakor következhetett be. A csillagász holttestét a csillagdában fektették ravatalra.
Az MCSE csillagászattörténeti honlapján, a mai napon, 2009. május 29-én, a Csillagászat Nemzetközi Évének közepén járva, az elhunyt tudósunknak emlékezetére megjelenítettük nevét, képét és műveinek jegyzékét, azaz bibliográfiáját. Sragner Márta a 2007-es bibliográfiáját az elmúlt két évben is tovább bővítette, finomította és kiegészítette mindazokkal a cikkekkel, amit Gothard Jenőről írtak az elmúlt években.
Jól látható, hogy az elmúlt 100 évben sokan, sokat írtak Gothard Jenőről, nem felejtette el csillagászati és egyéb munkálkodását az utókora. Emlékezzünk munkásságára most mi is, az éppen 100 éve kialudt élet perceiben, óráiban, napjaiban is!
A legfrissebb, 2009-es adatsor:
http://csillagaszattortenet.csillagaszat.hu/magyar_19-20._sz._csillagaszata/gothard_bibliografia_1_20090529.html
A 2007-es bibliográfia és életrajz:
http://csillagaszattortenet.csillagaszat.hu/magyar_19-20._sz._csillagaszata/20070530_uj_gothard_jeno_bibliografia.<http://csillagaszattortenet.csillagaszat.hu/magyar_19-20._sz._csillagaszata/20070530_uj_gothard_jeno_bibliografia.html>
A csillagászattörténeti honlapra új írásokként felkerült még Horváth Árpád Hell Miksáról írt 1948-as cikke.
http://csillagaszattortenet.csillagaszat.hu/magyar_18-19._sz._csillagaszata/hellmiksa_20090521.html
Továbbá Ponori Thewrewk Aurél új könyvének ünnepélyes bemutatásáról is híradás történt.
http://csillagaszattortenet.csillagaszat.hu/programajanlo/ponori_konyvbemutato_200905252.html
Keszthelyi Sándor (Köszö)
________________________________
Pécsi Tudományegyetem
"Magyarország első egyeteme"
A Pécsi Tudományegyetemé az Év Campus Honlapja
Ez a levél hivatalos Anti-Vírus programmal ellenőrizve
Kérjük, óvja a természetet, ha nem szükséges, ne nyomtassa ki ezt a levelet!

   
Kezdőlap | Levelezőlisták