MAGYAR CSILLAGÁSZATI EGYESÜLET - CSILLA LISTA ARCHIVUM #6440

Csimabi: a nyári szünet előtt
Q.G.Lyn regenyei


Dátum: 2009. június 24., 15:07
Feladó: Keszthelyi Sándor -- keszthelyi.sandor (a) pte.hu
Tárgy: Csimabi: a nyári szünet előtt


A csillagászat magyar nyelvű bibliográfiája megújult, a változások nagyrészt a Meteor folyóirattal kapcsolatosak.
A lap 1989 óta minden számában közölte a csillagászat friss híreit, felfedezéseit, méréseit, érdekességeit. Ezt, a "Csillagászati hírek" rovatot eddig számonként egy tételbe zsúfoltan közölte a Csimabi. Most valamennyi ilyen rovatot hírenként szétbontottunk és minden hírhez egyenként odaírtuk a szerző nevét, a cikk címét, a lapszám adatait, oldalszámait és (ha kellett) némi magyarázattal láttuk el. Több mint 2200 csillagászati hírnél végeztük ezt el.
A Meteor 1987-től minden számának címlapján egyedi fényképes címlapképet közöl. A Csimabi ezt eddig vagy leírta (ha a belső cikk szövege utalt rá), vagy nem. Most egyenként, minden egyes lapszám címlapképét külön leírtuk: mit ábrázol, ki készítette a képet, mikor, mivel, hol, stb. Így, sok-sok amatőrcsillagász legszebb csillagászati (címlap)képe is ilyen módon megörökítésre került és gyorsabban megtalálhatóvá vált. Ez 250 címlapot jelentett.
A folyóirat évfolyamon belüli havi sorszámozása mellett még egy folyamatos folyóirat-sorszámozást is cipel magával az évtizedeken át. Az 1971/1-es szám kapta az 1-es sorszámot és a mostani 2009/6-os szám már a 396-os sorszámot viseli. Eddig a Csimabi ezt nem mutatta, ám most valamennyi lapszámnak, valamennyi tételéhez ezt a kis apróságot utólag odamásoltuk. És miután a Csimabi-ban most már a Meteor lap 9116 darab bibliográfiai tételre bontva látható, éppen ennyiszer kellett utólag manuálisan odabiggyeszteni ezt a futó-folyóiratszámot.
Igyekszünk most 2 hónap szünetet tartani. Jó nyaralást minden kedves munkatársunknak, segítőnknek, használónknak, olvasónknak!
http://csimabi.csillagaszat.hu/cs-onlin.htm
Keszthelyi Sándor (Köszö)
________________________________
Pécsi Tudományegyetem
"Magyarország első egyeteme"
A Pécsi Tudományegyetemé az Év Campus Honlapja
Ez a levél hivatalos Anti-Vírus programmal ellenőrizve
Kérjük, óvja a természetet, ha nem szükséges, ne nyomtassa ki ezt a levelet!

   
Kezdőlap | Levelezőlisták