MAGYAR CSILLAGÁSZATI EGYESÜLET - CSILLA LISTA ARCHIVUM #6445

Nógrád megye új napórája
Re: "szolgalati kozlemeny" (#6444)
Re: Mars-marhaság
zsidó messiás


Dátum: 2009. július 03., 12:05
Feladó: Keszthelyi Sándor -- keszthelyi.sandor (a) pte.hu
Tárgy: Nógrád megye új napórája


Metro újságban (= Metropol) kinyomtatott és egyúttal a honlapjukon is olvasható napóra Salgótarjánban elkészült és jún. 27-én szombaton a felavatása is megtörtént. Fényképet is készítettek és képet is kaptam az új napóráról.

A híradásokban olvasható volt ez: Jeles évfordulóhoz érkezett a salgótarjáni csillagvizsgáló, 2009. június 27-én lesz 25 éves. Aznap délután 2 órakor napórát avatnak a Tarjáni Gyermektábor területén, ez lesz Magyarország egyik legnagyobb méretű horizontális napórája. Vörös gránitból és fehér mészkőből készült két méter átmérőjű köztéri műalkotás... stb.

Nos, a földön fekvő számlapú napórát két koncentrikus kör alkotja, amelyeket vörös színű kőhasábokból raktak ki. A belső kör átmérőjét 1 méteresre, a külső kör átmérőjét 2 méteresre becsülöm a fényképek alapján. A körökön belüli és kívüli részt fehér kavicsozással borították. A két kőkör közötti 50 cm széles sávot sötétvörös zúzalékkal szórták le és ide helyezték be azokat a szabályosra vágott keménymészkő hasábokat (szám szerint 18-at), amelyek kissé kiemelkednek a talajszinthez képest. Ezek felső síkján vannak az óraszámozások fémből. Római számsor: IV, V, VI, VII, VIII, IX, X, XI, XII, I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX ez így 18 darab. Azaz a napóra reggel 4-től este 9-ig mutatja az időt. Egyéb felirat a napórán nincs. A kör közepén áll a fém pálca, amely észak felé konyulva (remélhetően) a Sarkcsillagot célozza.

A napórakedvelők minden napórának örülnek, a legújabbaknak pláne, a ritka horizontális típusúaknak főleg. A méretben nem óriási, de szépen megtervezett és szépre sikeredett új napóra napvilágra jövetelét is köszöntjük!

A napóra helyéről még annyit: természetesen a Tarjáni Gyermektábor nem Tarjánban, hanem Salgótarjánban van. A várostól észak felé haladva és aztán keletre fordulva érhető el.

Keszthelyi Sándor (Köszö)

Pécsi Tudományegyetem
"Magyarország első egyeteme"
A Pécsi Tudományegyetemé az Év Campus Honlapja
Ez a levél hivatalos Anti-Vírus programmal ellenőrizve
Kérjük, óvja a természetet, ha nem szükséges, ne nyomtassa ki ezt a levelet!

   
Kezdőlap | Levelezőlisták