MAGYAR CSILLAGÁSZATI EGYESÜLET - CSILLA LISTA ARCHIVUM #6553

Hódi Gyula Re: A különös égi jelenség


Dátum: Fri, 23 Oct 2009 16:52:35 +0200
Feladó: Hódi Gyula
Tárgy: Re: A különös égi jelenség


J.S.A.>És ha nem is halo? Hanem pl. - a planetáris ködökhöz hasonlóan - egy gázbuborék? Erre lehet számítani, ha valóban egy űreszköz engedte ki a fölös üzemanyagát.

Az angol közlemény halót említ, de persze lehet, hogy nem a légköri változatra gondoltak, hanem csak úgy, egy fénygyűrűre. Légköri halo úgysem lehet, mert az nem szokott áthúzni az égen, én így tudom. Egyébként a sajnos nagyon kapkodó finn felvételen mintha már lapított lenne, akkor pedig nem buborékról lenne szó, hanem kifejezetten gyűrűről. De ez talán mindegy. Ha egy fokozat gyújtásakor történt "expanding puff" ilyet hoz létre, akkor az eddigi több ezer hasonló "puff" szintén csinálhatott volna már valami ilyet.

És olyanról sem hallottam még űreszköznél, hogy fölösleges üzemanyag. Ha a gyorsítófokozatban marad, akkor az úgyis megsemmisül a visszazuhanáskor, vagy ha orbitális pályán marad, akkor meg fölösleges az üzemanyag kiszórásával vesződni. A műholdnak pedig kevés üzemanyaga szokott lenni, nem fölösleges. Hiszen kell a pályakorrekciókhoz, kezdve rögtön az üzemanyag kifúvása miatti eltéréssel.

Zavaros ez nekem. Mintha hazudoznának egy kicsit. De minek? Mondják azt, hogy "Basszus, fellőttünk valamit, de szétdurrant, pech, csókolom." Lehet, hogy valami olyasmit szórtak szét, amit nem kellett volna.

HGy   
Kezdőlap | Levelezőlisták