MAGYAR CSILLAGÁSZATI EGYESÜLET - CSILLA LISTA ARCHIVUM #6700

Keszthelyi Sándor Fekete lyuk a Venuszon!


Dátum: Wed, 31 Mar 2010 22:44:16 +0200
Feladó: Keszthelyi Sándor
Tárgy: Fekete lyuk a Venuszon!


Szenzációs felfedezés. Fekete lyuk a Vénuszon!

Amerikai csillagászok szenzációs felfedezést jelentettek be a minap. Napunk második bolygóján egy kisebb domb közelében fekete lyukat fedeztek fel! Az Esthajnalcsillag néven is ismeretes égi testet állandóan sűrű felhő takarja, ezért szabad szemmel nem észlelhették eddig a rendkívüli jelenséget. Most azonban egy új eljárással tapogatták le a környéket, s úgy találtak rá az objektumra. A terület különösen azért izgatja a kutatókat, mert egyedülálló módon mindent elnyel, ami belé kerül.

Speciális mérőrúddal mélységmérést próbáltak végezni, de az eszköz rövidnek bizonyult. Érdekes viszont, hogy a mélyedés folyadékban gazdag. Összetételét még nem sikerült pontosan megállapítani, de az biztos, hogy enyhén párolog. További vizsgálatok tárgya, hogy a fejlődő gáz milyen hatással lehet az emberre. A tudósok egy csoportjának zavart viselkedése arra enged következtetni, hogy nem teljesen veszélytelen. Különösen akkor kell vigyázni, ha túl sokáig próbálnak érintkezni vele. Egy másik érdekes megfigyelésről is beszámoltak azok, akik tudományos műszerüket közvetlenül juttatták a hasadékba. A forró lyukban lévő forrás akkor érte el aktivitásának csúcspontját, amikor próbaképpen különleges folyadékot löveltek bele.

Az első mélyreható vizsgálatok után a szakemberek visszavonultak, hogy tapasztalataikat elemezzék és erőt gyűjtsenek a következő vizsgálatokhoz. Minden egyes akció rengeteg energiát emészt fel, így a műszereket nem lehet egyfolytában hosszú ideig működtetni, bár az objektum több kísérlet után is befogadóképes maradt. "Érdekes újra és újra felállítani berendezéseinket mivel többféle megközelítést enged meg a környék domborzata. A helyzet az, hogy minden alkalommal más és más szemszögből tanulmányozhatjuk az Univerzum talán legérdekesebb részét" - nyilatkozta a magyar származású prof dr. Louis Kovacs (vagyis Kovács Lajos professzor), a kutatócsoport vezetője. Azt ígéri, hogy elméleti eredményeiket és gyakorlati tapasztalataikat rövidesen tanulmánykötetben foglalják össze. Remélik, hogy a Mindenség Nagy Titkához vezető, de eddig nehezen megközelíthető bejáratot annyira ki tudják tágítani, hogy mások számára is elérhető lesz az az élmény és tudás, mely más módon aligha lenne megszerezhető.

T. Z. A felfedezés eredeti közlése: Telapo 5. 1997. szept. 3. (11.) sz. pp. 7-8.

Keszthelyi Sándor (Köszö) Pécs, 2010. április 1.


________________________________
Pécsi Tudományegyetem
"Magyarország első egyeteme"
A Pécsi Tudományegyetemé az Év Campus Honlapja
Ez a levél hivatalos Anti-Vírus programmal ellenőrizve
Kérjük, óvja a természetet, ha nem szükséges, ne nyomtassa ki ezt a levelet!


   
Kezdőlap | Levelezőlisták