MAGYAR CSILLAGÁSZATI EGYESÜLET - CSILLA LISTA ARCHIVUM #6709

szilard.csizmadia@dlr.de RE: ---== CSILLA #6708 ==---


Dátum: Fri, 9 Apr 2010 10:42:10 +0200
Feladó:
Tárgy: RE: ---== CSILLA #6708 ==---


Szia!


>Sziasztok. Mivel a húsvét környékén feltett kérdésem jó eséllyel kerülte el sokak figyelmét, ezért kérem >ismét, hogy ha valaki tudja, hol találhatok egy nagyjából hivatalos eloírást a személynevet viselo
>kisbolygók nevének nálunk érvényes írásmódjáról, az segítsen ki vele. Köszönöm elore is. HGy

Legjobb tudomasom szerint nincs hivatalos eloiras a helyesirasi szabalyzatban errol. Mindenesetre a kisbolygok eseteben szokas alapjan a hivatalos IAU-irasmodot kovetjuk (miert kene elternunk tole??? - nem is ertem a kerdest). Ha viszont az illeto nevet akarod leirni, akirol az egitestet elneveztek, es nem latin irasmodu a nyelv, amirol a nevet atirod, akkor fonetikusan kell irnod. Peldaul:

A kisbolygo: 2010 Chebyshev
De az illeto matematikus neve magyarul irva: Csebisev ( es ezert Csebisev-polinom magyar matematikai szovegben).

Iranymutatast adhat az Evkonyvekben kb. 30 eve es iden megjelent ajanlasok. A zavart jol mutatja egyebkent, hogy az idei Evkonyvben is le van irva, hogy pl. az MCSE es az MTA CSKI gyakorlata a Titan-Titan-Tita'n irasmodban kulonbozik (hordozoraketa es szaturnuszhold neve is), mert az egyik koveti a 30 evvel ezelotti ajanlast, a masik meg nem... Szoval meg a hazai gyakorlat sem egyseges minden tekintetben.

Udv:
Szilard


   
Kezdőlap | Levelezőlisták