MAGYAR CSILLAGÁSZATI EGYESÜLET - CSILLA LISTA ARCHIVUM #6722

Keszthelyi Sándor Csimabi: Megsem mozog a Fold!


Dátum: Tue, 20 Apr 2010 12:05:32 +0200
Feladó: Keszthelyi Sándor
Tárgy: Csimabi: Megsem mozog a Fold!


A csillagászat magyar nyelvű bibliográfiáját bővítettük, javítottuk és a mai napon frissítettük.

A csaknem 1000 tétellel való bővülés oka, hogy több folyóirat csillagászati cikkeit megkerestük és feldolgoztuk. Ilyenek a Rádiótechnika, a Századok, a Katholikus Szemle, a Telapo, a National Geographic Magyarország, az 1999-túl újra indult A Földgömb lap illetve lapok.

Egy új munkatársunk igen régi csillagászati könyveket talált 1796. és 1862. között. Az Athenaeum, az Eger, a Hírnök, a Család Könyve című lapok régi csillagászati észleléseinek adatait hoztuk napvilágra.

A sok homok között néha gyöngyszem is előkerül.  A reformkorban, nevezetesen 1844-ben egy Leska Károly nevű premontrei szerzetes Csornán elkészíttette a Naprendszer mozgó modelljét. A jókora gép két ölnyi szobában fér csak el és évente hatszor kell felhúzni, egy év alatt járja meg körét. Egy lakatos, egy órás és egy kerékgyártó készítette el a Leska-féle világrendszert, amely nagy volt, mozgott, forgott, keringett. Csak egy baja volt: furcsa módon még mindig nem az általunk ismertet ábrázolta az érdeklődőknek, henem a jóval korábbit. Amint címe mutatta: "Kopernik és Newton elleni világrendszer." - azaz itt még a Föld állt a rendszer középpontjában. Mégsem mozog a Föld! - toppantott Leska! Kortársai dicséretére legyen mondva, nem hagyták annyiban és egy Juranits György nevű peresznyei plébános igencsak bírálat alá vette őt.

http://csimabi.csillagaszat.hu/cs-onlin.htm

Keszthelyi Sándor (Köszö)


Pécsi Tudományegyetem
?Magyarország első egyeteme?
A Pécsi Tudományegyetemé az Év Campus Honlapja
Ez a levél hivatalos Anti-Vírus programmal ellenőrizve
Kérjük, óvja a természetet, ha nem szükséges, ne nyomtassa ki ezt a levelet!

   
Kezdőlap | Levelezőlisták