MAGYAR CSILLAGÁSZATI EGYESÜLET - CSILLA LISTA ARCHIVUM #6742

Hódi Gyula Re: súlytalanság van-e a Holdon


Dátum: Fri, 21 May 2010 01:43:42 +0200
Feladó: Hódi Gyula
Tárgy: Re: súlytalanság van-e a Holdon


Nekem nem elég erősek az idegeim az ilyesmihez. Az Eötvös Loránd-kérdés felénél bedobtam a törülközőt. Nem tudom, nem említették, hogy a felvétel a hülye válaszokat ragadja-e ki, vagy ez egy átlagos minta. Az ilyen felvételekből ez sosem derül ki, pedig egyáltalán nem lenne mindegy.

Hogy Eötvös Loránd ki volt, nem szükségképpen tudja egy ELTE-diák. Egy egyetem névadója iránti tisztelet nem lehet olyan erős és irányított egy egyetemistában, mint egy kisiskolásban. Egy bölcsész számára egy fizikus, mert Eötvös elsősorban egy fizikus volt, nem jelent érdekességet, inkább hidegrázást, mert a fizikát utálni kell. Jobban, mint a matekot, mert a matekot az ember mégiscsak használja olykor, még a bölcsészek is. És az utált, egyben soha fel nem fogott fizika nyomtalanságáról szól az első kérdés, a Holdon elejtett tollról. Ez már az igazi tragédia. Én már tényleg hallottam azt mástól is, fiatal embertől, hogy a világűrben azért van súlytalanság, mert az légüres tér. Az egyik válaszoló is ide lyukadt ki.

És még az utóbbi években is sokallta a természettudományos tárgyakra szánt óraszámot az oktatási miniszteriátus. Most a kommunikáció a menő, meg az IT, a nagy varázsszó. És hogy keresni kell megtanítani a diákot, és akkor majd mindent meg fog találni, amikor kell. De mivel nem kell, mert egy bölcsész le tudja élni az életét anélkül, hogy tudná, mi történik az elejtett tollal, ezért sosem fogja megkeresni. Csak akkor mire jó egyáltalán az iskola, ugye, elég lenne simán igavonókat kinevelni. Persze az művelt ember, aki tudja, hogy kihez írta valamelyik szonátáját Beethoven, de a naprendszer legnagyobb holdjáról nem kell hallania.

Fel fogom tenni az itt hallott kérdést több ismerősömnek. Elsőként a feleségemnek, akit nyomban be is falazok, ha rosszul válaszol. De nem fog, mert bár nem túl erős reál képzettséggel került a kezem alá, de azóta szépen kiműveltem. :-))) De a pszichológus húgom reakciójára kíváncsi lettem. Majd referálok.

Egyszer, vagy tíz éve önhatalmúlag készítettem egy kérdőívet, bűnös módon az MCSE nevét is belekeverve a dologba, ezt most bevallom, bár legalább annyira az egyesület reklámjának is szánva. A csillagászati alapoktatásról állítottam össze pár rafinált kérdést. Néhány gimis diákot kértem meg arra, próbaképpen, hogy ha valakinek kedve van rá, töltse ki, és dobja be hozzám. De nem jött vissza egy sem, nekem meg nem volt a dolog létfontosságú, ám most úgy érzem, felújítható lenne a dolog. Bármilyen változatban. Csinálni egy gondosan megtervezett kérdőív-honlapot, elhinteni róla egy hiúságot csiklandozó cikket valami hírportálon, és összeszámolni az eredményt. Legalább tudhatnánk valamit az állapotokról, legalább mi, akiknek az ismeretterjesztés az egyik hobbija. Évek múltán még hasznos lehet az eredmény egy összehasonlítás alapjaként.

HGy   
Kezdőlap | Levelezőlisták