MAGYAR CSILLAGÁSZATI EGYESÜLET - CSILLA LISTA ARCHIVUM #6763

Laszlo Mocsar Re: ---== CSILLA #6762 ==---
farago.gyorgy@chello.hu RE: A Mars utazásról


Dátum: Sun, 6 Jun 2010 9:48:45 +0200
Feladó:
Tárgy: RE: A Mars utazásról


Elnézést kérek attól, akit zavar, nem azért, hogy sci-fi oldallá váljon ez a fórum, de néhány gondolatot hozzáfűznék a leírtakhoz:

1) Kis csoport hosszú idejű összezártság-kísérletét azért érzem fölöslegesnek, mert a több évtizeddel későbbre tervezett utazás technikai feltételei még teljesen tisztázatlanok. Lehet ez a kísérlet érdekes egyes szakemberek számára, de vitatható, hogy valaha hasznát veszik-e.

2) Azért van erős támogatottsága a műszeres, robottechnikát alkalmazó utazásnak, mert annak időszükséglete nem lényeges, a berendezések nagy része az utazás alatt kikapcsolható, vagy szakaszosan üzemeltethető.

3) A még távolabbi jövőről pláne nem érdemes találgatni, mert már ma is sokféle megoldás látszik, a szakaszos hosszú altatástól a kisebb kolóniát szállító, több részből álló és pl. forgással mesterséges gravitációt előállító űrhajóig. És akkor még nem beszéltünk a valóban sci-finek tűnő megoldásokról (féregjárat, stb.).

4) Ami az idegen civilizációkat illeti, nehézségként elsősorban a térbeli távolságokat szokták megemlíteni.
Van szerintem más probléma is. A világegyetem korát 12-14 milliárd évre becsülik. Ha az élet kialakulása, fejlődése a földihez képest csak 1 ezrelékkel eltérő időtartamot igényelt, akkor legalább 12 millió év lehet a különbség a civilizációk életkora között. Ennyi idővel ezelőtt még nem volt értelmes élet a Földön, ennyi idő múlva ? pláne, ha figyelembe vesszük a fejlődés gyorsuló ütemét, és eltekintünk az önpusztítás lehetőségétől ?, fel sem becsülhető, hol fogunk tartani. Sokkal nagyobb lehet mentálisan a távolság, mint az előember és egy mai fizikus tudása, természetismerete között.

Üdv:
Faragó György   
Kezdőlap | Levelezőlisták