MAGYAR CSILLAGÁSZATI EGYESÜLET - CSILLA LISTA ARCHIVUM #6848

Pete Gábor Kutatók Éjszakája - Győr


Dátum: Sat, 25 Sep 2010 08:16:50 +0000
Feladó: Pete Gábor
Tárgy: Kutatók Éjszakája - Győr


Sziasztok!

2010-ben szinte már hagyományosan csatlakoztunk a győri Széchenyi István Egyetemen is megrendezett kutatók éjszakája programhoz - idén is számos helyszínen találkozhattak az érdeklődők csillagászati, illetve fizikai témakörhöz kapcsolódó programmal.

A Kiskutatók Akadályversenyének egyik állomásaként kinevezett csillagvizsgálóban 14-17 óráig a nevezett 52-ből kisorsolt 6 csoport járt fent. Nekik a Napot mutattuk meg, s csillagászati kérdéseket kaptak a (kis)diákok. Ezt követően 20 óráig bárki megtekinthette a Napot és a felszínén látható napfoltokat. Az esti internetes közvetítést követően 21.30-tól hajnal fél egyig - kifulladásig - tartottunk távcsöves bemutatót a kupolában, illetve ezzel egy időben lézeres csillagkép oktatást a kívül rekedt sorban állók részére.

Az egyetem tanulmányi épületében 16.00-23.00-ig "Ki tud többet a Naprendszerről?" címmel interaktív vetélkedőn tehettük próbára mi is a tudásunkat az aulában található "Tudományos játszótér" egy állomásán, illetve Dr. Tolnai László fizikus egy Focault inga segítségével igazolta látványosan és érthetően a Föld tengely körüli forgását.

A tanulmányi épület A1 előadójában 19 órától Pércsy Kornél "A Naprendszer bemutatása" c. előadását láthattunk, majd 20 órától Pete Gábor mutatta be a Magyar Csillagászati Egyesület Győri Helyi Csoportját. A Győri Egyetemi Bemutató Csillagvizsgálóból élő internetes videokonferencia segítségével jelentkezett be Bezák Tibor, Pete László és Rimóczy László, akiknek a kalauzolásával élőben bemutattuk az intézetet és a csillagvizsgáló jelenlegi kupolás épületének 40. évfordulójára felújított mechanikájú távcsövet, majd a távcsőre szerelt web kamerával élőben megmutattuk a Holdat is. 21.30-tól Bezák Tibor: Csillagok keletkezése és fejlődése címmel saját fotókkal illusztrált előadását láthattuk, s ezt követően végezetül 23 óráig a kitartóbbak közelről is megismerhették az előadóban kiállított távcsöveket, műszereket, eszközöket, s ezek használatának lehetőségeit.

A bemutatásban és az előadások tartásában  Bezák Tibor, Bezák Tibor (nem tévedés, ketten voltak),  Ferenczy Ádám, Khaut Péter, Pete Gábor, Pete László, Pércsy Eszter, Pércsy Kornélia, Pércsy Kornél és Rimóczy László működtek közre.

Ízelítőül találhattok pár fotót az MCSE Győri Helyi Csoport képgalériájában:

http://gyor.mcse.hu/galeria/main.php/bemutatok/Kutatokejszakaja2010/

Üdv:

Pete Gábor
MCSE Győri Helyi Csoport
Győri Egyetemi Bemutató Csillagvizsgáló


   
Kezdőlap | Levelezőlisták