MAGYAR CSILLAGÁSZATI EGYESÜLET - CSILLA LISTA ARCHIVUM #6971

David Gyula Relativitaselmeleti sorozat a Polarisban
David Gyula Relativitaselmeleti sorozat a Polarisban
ITB Panoráma Fotó Szeged TWAN kiállítás riportfilm
Mátyás Csukás NASA fotók


Dátum: Thu, 10 Feb 2011 00:12:09 +0100
Feladó: David Gyula
Tárgy: Relativitaselmeleti sorozat a Polarisban
Tisztelt érdeklődők!

Néhány hete felmerült egy Polaris-beli, relativitáselméletről szóló előadássorozat lehetősége.

Tegnap este beszéltem Mizsér Attilával, és megállapodtunk e sorozat megrendezéséről.

A 6-8 előadás során szisztematikusan, komótosan és alaposan végigtárgyaljuk a speciális és az általános relativitáselmélet alapjait, legfontosabb állításait, a köznapi szemlélettel és józan ésszel szembenálló eredményeit, fogalomalkotásait, majd két fontos csillagászati jellegű alkalmazásukat, a fekete lyukak fizikáját és a kozmológiát. Az utóbbiból ezúttal kimaradnak az elemi részecskék, a forró tűzgömb és a háttérsugárzás: témánknak megfelelően az ún. geometriai kozmológiára összpontosítunk.

Tapasztalataim szerint ezek azok a területek, amelyekkel kapcsolatban a legtöbb kérdés felmerül, és az ismeretterjesztő könyvek téves vagy rosszul megértett állításaira alapozva a legtöbb hibás vélemény, olykor egyszerű butaság van forgalomban. És persze ezek azok a területek, amelyek izgalmas, kissé misztikus, sokak által rosszul megértett fogalmai mögött bujkálva az áltudományok specialistái kínálgatják az érdeklődő laikusoknak lejárt szavatosságú vagy már eleve romlottan született portékájukat.

Feltett szándékom, hogy összekaparom a Csillagváros különböző fórumaiban elszórtan feltett, nekem vagy másoknak címzett relativitáselméleti jellegű kérdéseket, és megpróbálom szisztematikusan megválaszolni valamennyit. Persze valamiféle logikus rendszer szerint, és nem összevissza, ahogy felmerültek.

Természetesen addig is várom a további kérdéseket, amelyek óhatatlanul is felmerülnek, ha valaki elolvassa az alábbi tematikát. Ha nem válaszolok rájuk rögtön a Csillagvárosban, az azért lesz, mert bedolgozom a kérdést és a választ a sorozat anyagába.   
Kezdőlap | Levelezőlisták