MAGYAR CSILLAGÁSZATI EGYESÜLET - CSILLA LISTA ARCHIVUM #6982

Béres Gábor IV: Bátorligeti Messier Marathon
Nagy Tibor Celestron 50/500


Dátum: Tue, 1 Mar 2011 09:03:04 +0100 (CET)
Feladó: Béres Gábor
Tárgy: IV: Bátorligeti Messier Marathon


Kedves Barátaim! Ebben az évben ismét megrendezzük a Bátorligeti Messier Maratont. Bátorliget Nyíregyházától 50, Nyírbátortól 15 km-re található a román határ szélén, 720 lakosú település. Ami igazán fontos amatőrcsillagász szempontból, hogy egyrészt ún. zsáktelepülés, tehát átmenni nem lehet rajta, csak ki-vagy be, és hogy három természetvédelmi terület öleli körbe, ezért különlegesen sötétek itt az éjszakák. A hely, ahová kitelepülünk, koromfekete éggel büszkélkedhet, és az alföldi táj fölé magasodó 20-30m magas homokbuckák (természetesen fűvel benőtt homokbuckákra gondoljatok) tökéletes, faltól-falig horizontot kínálnak. Információk a hétvégével kapcsolatban: A hétvége a szálláson és az étkezésen kívül teljesen INGYENES!!! Az időpont: Április 1-2-3.Program:Április 1. péntek:-         érkezés folyamatosan a megbeszélt szálláshelyre, kitelepülés 17:30 és 18:00 között az észlelőrétre, folyamatos észlelés Április 2. szombat:- 10:00-12:00: előadások:10:00: Gyarmathy István: Lastovói élmények(Csillagoségbolt-park konferencia   és észlelőtábor a horvátországi Lastovó szigetén)10:25: Dán András: Robotkukker Piszkés-tetőn10:50: kávészünet11:10: Oláh Gábor: A hatágú üstökös nyomában: Charles Messier és a
Messier marathon11:35: Blahota Győző: NYICSE RELOADED-         12:30: ebéd-         14:00-18:00: az észlelőrét homokdombjain a Kisvárda-Aranyosapáti Airfield      Egyesület tagjainak modellező-bemutatója. Körülbelül 30 repülőgépmodell fog szerepelni a  bemutatón, a teljesség igénye nélkül: habgépek, faépítésű elektromos repülők,  valamint profi kategóriájú robbanómotoros repülőgépek.-         18:00: kitelepülés az észlelőrétre, észlelés pirkadatig Április 3. vasárnap: részvételi lehetőség 11 órakor a görög katolikus Szent Liturgián.
tetszőleges időpontban hazautazás Szállás: 2 000.-os áron tudunk szállást biztosítani éjszakánként, mivel a településen több turistaszálló is üzemel, természetesen összkomforttal. A szálláshely tartalmaz kompletten felszerelt konyhát és egy konferenciatermet is.Étkezések: alapvetően önellátó, szombaton közös ebédelési lehetőség. A faluban van bolt, ezért lehetőség van minden élelmiszer beszerzésére. Az ebéd előre láthatólag 700.-Észlelőhely: Észlelés az ÉSZLELŐRÉTEN! (az őszi találkozótól eltérően a szálláson nem lehet észlelni). Kb. 1 km-re a falutól, sajnos áramellátás nélkül. Ebből következik, hogy akinek szüksége van áramra, akkumulátorról ne feledkezzen el!!! Bár egy igazi Messier maratonnál nem szabad, hogy ez bárkit eltántorítson (pláne binoklival vagy Dobsonnal). A horizont tökéletes, az ég fényszennyezésmentes.Aki szeretne eljönni, kérem, mihamarabb jelezze részvételi szándékát a létszám, az itt töltendő éjszakák száma és az esetleges szombati étkezési szándék megjelölésével: Béres Gábor 30-5446361   Mindenkit szeretettel várunk!

   
Kezdőlap | Levelezőlisták