MAGYAR CSILLAGÁSZATI EGYESÜLET - CSILLA LISTA ARCHIVUM #7211

Keszthelyi Sándor A pécsi tévé-toronyban is lesz holdfogyatkozás
Mizser Attila Meteor-reklamációk


Dátum: Tue, 6 Dec 2011 14:16:08 +0100
Feladó: Keszthelyi Sándor
Tárgy: A pécsi tévé-toronyban is lesz holdfogyatkozás


A pécsi amatőrcsillagászok, így az MCSE Pécsi Helyi Csoport tagjai a 2011. december 10-iki, szombat esti teljes holdfogyatkozást közösen szeretnék észlelni és az érdeklődőknek bemutatni.


Hogy ezen a decemberi estén ne legyünk kiszolgáltatva a párának, szmognak, ködnek, felhőnek - és mivel a jelenség alacsonyan lesz északkelet felé - a Misina-tetőn álló pécsi tévé-toronyba megyünk. Találkozás a pécsi Pálosoknál (Hunyadi u. - Magaslati u - Surányi u.), innen gépkocsikkal mennénk fel végig a műúton. A tévé-torony lábához érkeznénk 15:30-ra. A toronyban a lifttel még 75 métert haladnánk felfelé. Ott a kilátóteraszon 615 méteres tengerszint feletti magasságban észlelhetünk. Közben a presszóban melegedhetünk.Pécsről (és egész Magyarországról) sem a Hold elfogyása (KÖZEI 13:46-tól 15:06-ig), sem a teljesen elfogyott Hold (15:06-tól 15:57-ig) nem lesz látható, mert akkoriban a Hold még a mi látóhatárunk alatt lesz.

Amikor Pécsett a Nap lemegy (16:01-kor) és felkel a Hold (16:05-kor) éppen akkor kezdődik a holdfogyatkozás kimeneteli szakasza. Azaz egy teljesen elfogyott Hold kel fel, persze mire észrevesszük már 5-10 perc óta jön is vissza a fénye. És ahogy sötétedik az ég, úgy emelkedik egyre jobban fel a Hold, és egyre inkább nyeri vissza a sarlója is a teljes fényét. Lehet fényképezni a jelenséget és távcsövekkel a kráterkontaktusokat figyelni egy órán keresztül.

17:18-kor (U4 ideje) a teljes árnyékból kijött Hold látszik (akkor is még csak 10,6 fokkal lesz a horizont felett) , illetve még 15-20 percig a félárnyék majd sejthető lesz. 17:40-kor teljes fényében ragyog a telihold a keleti égen, még akkor is elég alacsonyan.

Beszéltem a tévétorony üzemeltetőjével: ezen az estén terv szerint 18:00-ig vannak nyitva.A tévétoronyban belépőjegy van, amit a liftbe lépés előtt kell fizetni. (750 Ft a felnőtt jegy, 650 Ft a nyugdíjas jegy, 650 Ft a diák jegy, 450 Ft a gyermek jegy, 0 Ft a 4 év alattiaké. Csak egyéni jegy van, csoportos nincs).


Minden érdeklődőt szívesen látunk! Kérjük hozzatok majd látcsöveket, kisebb távcsöveket, fényképezőgépeket, teleobjektíveket, hogy a szép és ritka látványt nézhessük és rögzíthessük! A jelenség különleges volta és valószínű érdekes fényhatásai miatt jó ha együtt észlelünk és fényképezünk!

Keszthelyi Sándor (Köszö)

________________________________
Pécsi Tudományegyetem
"Magyarország első egyeteme"
A Pécsi Tudományegyetemé az Év Campus Honlapja
Ez a levél hivatalos Anti-Vírus programmal ellenőrizve
Kérjük, óvja a természetet, ha nem szükséges, ne nyomtassa ki ezt a levelet!


   
Kezdőlap | Levelezőlisták