MAGYAR CSILLAGÁSZATI EGYESÜLET - CSILLA LISTA ARCHIVUM #7264

Pete Gábor Frissült a médiatár


Dátum: Thu, 9 Feb 2012 07:50:25 +0000
Feladó: Pete Gábor
Tárgy: Frissült a médiatár


Sziasztok!

Megkezdődött a Polaris Csillagvizsgálóban a Kulin György Csillagászati Szabadegyetem 2012 tavaszi előadássorozata.

Az első előadás máris megtekinthető a Youtube csillagászat csatornán.

Rádiócsillagászat a XXI. században (Gabányi Krisztina)
2012.02.07 19.00

Előadónk először röviden összefoglalja a rádiócsillagászatban ma használt eszközöket és technológiát; bemutatja az interferométeres technikát. Majd rátér, hogy milyen különböző irányokban fejleszthető tovább az interferometria.
Nem meglepő módon a számítástechnika és az elektronikus adatátvitel legújabb eredményeit felhasználva. Egyrészt már meglevő hálózatokat újítanak fel - beszélni fog a már évek óta működő európai nagyon hosszú bázisvonalú rendszer továbbfejlesztett változatáról (e-EVN), amerikai és angliai fejlesztésekről. Másrészt vadonatúj rendszerekről, mint a nagyon hosszú hullámhosszakon működő LOFAR, vagy az éppen "ellenkezőleg", szubmilliméteres hullámhosszakon megfigyeléseket végző ALMA-ról.
Ezután ismerteti a rádiócsillagászat legambiciózusabb tervét a Négyzetkilométeres Hálózatról (Square Kilometre Array, SKA) is. Végül bemutatja, hogy milyen felfedezéseket várunk/várhatunk ezektől az új rendszerektől.

http://www.youtube.com/csillagaszat#p/a/u/0/3L-1J7RtYcI


Technikai okokból az első 2 percben az előadás felvétele helyett a vetített diák kerülnek bemutatásra. Szíves megértéseteket kérjük.

Üdvözlettel:

Pete Gábor
MCSE PolarisTV   
Kezdőlap | Levelezőlisták