MAGYAR CSILLAGÁSZATI EGYESÜLET - CSILLA LISTA ARCHIVUM #7289

Pete Gábor Újabb felvételek a Csillagászat csatornán


Dátum: Wed, 7 Mar 2012 18:26:01 +0000
Feladó: Pete Gábor
Tárgy: Újabb felvételek a Csillagászat csatornán


Sziasztok!

Frissült a Youtube Csillagászat c. csatornája. Ezúttal az alábbi előadásokat ajánlom figyelmetekbe:


Mikor szökik a szökőnap? (Szabadi Péter)
2012.02.28. Polaris Csillagvizsgáló

Nagyon sok szabály működik életünkben, környezetünkben, melyeket annyira természetesnek veszünk, hogy a mindennapokban szinte fel sem tűnnek. Időnként azonban akadnak olyan események, melyek lehetőséget biztosítanak arra, hogy ezeknek a nem is annyira magától értetődő szabályoknak nagyobb figyelmet szenteljünk.
Itt van például 2012 és a naptár... (Ezek hallatán sokaknak december 21-e és a maják kalendáriuma jut eszébe. Sem térben, sem időben nem kell azonban ennyire messzire menni egy kis érdekesség kedvéért; elég, ha maradunk februárnál és a Gergely-naptárnál.) Az idei kalendáriumban a névnapok társaságában megbúvó "Szökőnap" bejegyzés (és persze február 29-e) máris ilyen figyelemfelkeltő, alkalmat nyújtva ahhoz, hogy elgondolkodjunk jelenlegi naptárunk kialakulásán, szerkezetén, és keressük a magyarázatokat bizonyos szabályaira, melyekkel nagyon sokan tisztában vagyunk, ám feltehetően sokkal kevesebben ismerik valódi hátterüket. Mikor és hogyan alakult ki a ma már szinte az egész világon használatos naptárunk? Mihez is próbáljuk igazítani naptári évünk hosszát egész pontosan? Milyen korrekciókat alkalmazunk időegységeink számbavétele során? Miért és mikor "szökik" a szökőnap? Tényleg csak négyévente van valódi születésnapja annak, aki február 29-én született?
Ilyen és ezekhez hasonló, talán egyszerűnek tűnő, ám annál érdekesebb kérdésekre keressük a még érdekesebb válaszokat naptárunk legfontosabb elemeinek áttekintésével.

http://www.youtube.com/watch?v=MQBaNg0ziL0


Bolygótranzitok megfigyelése élőben (Szklenár Tamás)
2012.03.06. Polaris Csillagvizsgáló

Az exobolygók megfigyelése az utóbbi évek során a fő kutatási területtévé vált sok csillagász számára. Azonban az olyan igen sikeres űrtávcsöves projektek mellett, mint a Kepler misszió, ne feledkezzünk meg a földről végzett megfigyelésekről sem.
A 2011-es évet volt szerencsém a Bakos Gáspár által vezetett HATNet csapat tagjaként az Egyesült Államokban töltenem, ahol az informatikai jellegű feladatok mellett jelentős számú éjszakát észleltem végig, a lehetséges exobolygó jelöltek után kutatva. Előadásomban ezekről a megfigyelésekről számolok be.

http://www.youtube.com/watch?v=6vHY6vQRhPU


A Kulin György Csillagászati Szabadegyetem 2012. további előadásait itt találhatjátok:

http://www.youtube.com/user/Csillagaszat#grid/user/1C45816B1DE3F285

Üdv:

Pete Gábor
MCSE - PolarisTV   
Kezdőlap | Levelezőlisták