MAGYAR CSILLAGÁSZATI EGYESÜLET - CSILLA LISTA ARCHIVUM #7302

Keszthelyi Sándor Napóra készítés


Dátum: Thu, 22 Mar 2012 11:57:30 +0100
Feladó: Keszthelyi Sándor
Tárgy: Napóra készítés


"""Csinálnék két falra napórát, de nem tudom hogy is kellene. Az egyik fal kb. délre néz, délután 5-6 után már nem éri napfény, de a másik fal nyugatra néz, ezen lenne a délutáni-esti napóra. Milyen szögben kellene a pálcákat a falra erősíteni, hogy egész évben az órajelzések helyesek legyenek?
Üdv.: gyapo"""

A napóra készítés gyakorlatáról. A lényeg az árnyékvető helyes elhelyezése, ha azt jól rögzíted a falhoz, akkor a számlap később jól elkészíthető alá.

Az árnyékvető: 1./ az észak déli síkban álljon. 2./ hajlásszöge a vízszinteshez képest a hely földrajzi szélességével egyezzen meg. Így a pálca, rúd, vagy alakzat éle a földrajzi (csillagászati) északi pólusra irányul, azaz a Föld forgástengelyével párhuzamos.

1./ Az északi irányt meghatározhatod sötétben a Sarkcsillag = Polaris = alfa Ursae Minoris irányával, egy kis korrekció van, mert a Polaris nem pontosan az ég északi pólusán van, de az eltérés nem nagy.
Nappal meghatározhatod a Nap segítségével, pl. indiai körrel.
Vagy megnézed, hogy egy adott napon, az adott helyen mikor delel a Nap és akkor a Nap éppen dél felé van, a függőleges falsarok éle pedig éppen északra veti árnyékát.
Még pontosabb, ha megfigyeled, hogy a függőleges házfalat mikor süti súrolva a napfény. Ennek idejéből kiszámítható a napirány azimutja és a fal iránya.
Egy nagyon pontos iránytű is jó, de azt a mágneses deklinációval korrigálni kell.

2./ A földrajzi szélesség nyilván ismert, vagy megnézhető számos oldalon. Nálunk 46 és 48 fok közötti. Ha 45 fokos vonalzóval állítod be az sem baj... A napórák úgysem percre pontosak.

Ha az árnyékvetőt helyesen állítottad be és jól rögzítetted, utána alászerkesztheted az óraszámokat, óravonalakat.
Ez történhet helyszíni odajelölgetéssel, azaz egy napsütéses napon minden órában odajelölöd az árnyék helyzetét.
Történhet geometriai vagy matematikai számításokkal, amelynek óravonalait egy csomagolópapírra kimásolva, a kívánt méretben kinagyítva átjelölheted a falra.
Sok helyen találsz internetes napóra szerkesztő programokat.
Aztán az óravonalak és óraszámok köré olyan színeket, ábrákat, feliratokat tehetsz amilyet akarsz.

A fentiek nemcsak a dél felé néző falra igazak. A nyugat felé néző falon is így kell csinálni. Meglepő lehet, hogy a nyugati falra mennyivel más óravonalak jönnek majd el, de az a jó.
Lehet két külön (egy déli és egy nyugati) napórát készíteni két külön árnyékvetővel. Ha a ház sarka délnyugati akkor saroknapóra is lehet (két számlap egy árnyékvetővel).

Keszthelyi Sándor (Köszö)Pécsi Tudományegyetem
?Magyarország első egyeteme?
A Pécsi Tudományegyetemé az Év Campus Honlapja
Ez a levél hivatalos Anti-Vírus programmal ellenőrizve
Kérjük, óvja a természetet, ha nem szükséges, ne nyomtassa ki ezt a levelet!

   
Kezdőlap | Levelezőlisták