MAGYAR CSILLAGÁSZATI EGYESÜLET - CSILLA LISTA ARCHIVUM #7451

Gyula Gyulasor
Mátyás Csukás ESO webcast
Keszthelyi Sándor A napórák magyar nyelvű bibliája!


Dátum: Thu, 4 Oct 2012 21:15:33 +0200
Feladó: Keszthelyi Sándor
Tárgy: A napórák magyar nyelvű bibliája!


Dr. Molnár János Siófokon élő mérnök, akit a csillagászaton belül csakis a napórák érdekelnek, de az nagyon is! Több évtizedes anyaggyűjtéssel és több éves gondos munkával hozott létre egy hatalmas anyagot a napórák történetéről, elméletéről, képleteiről, grafikonjairól, táblázatairól, típusairól, szerkesztésiről, készítésük gyakorlati fogásairól. Tartalmazza a hordozható napórákat, a fix napórákat, közöl százszámra bölcs napóra-feliratokat, az időszámítás történetének kronológiáját, bőséges irodalomjegyzéket.

Napjaink példátlan történése, hogy erre a speciális, értékes és terjedelmes anyagára képes volt támogatókat szerezni. Így műve nyomtatásban megjelent és a könyvesboltokban pár hét óta megvásárolható.

A szerző szeptember 22-én Egerben nyomta a kezembe a jókora tömegű könyvét. Még nem volt időm végigolvasni, csak bele-belelapozni, élvezkedni a szerző kiváló stílusán és hatalmas felkészültségén. Annyit látok: ez végre a magyar nyelvű Napórás Biblia! Akit érdekelnek a napórák és/vagy a csillagászat (és a matematika és a geometria) az siessen a legközelebbi könyvárudába: Vegye kézbe, vegye is meg és legyen ott könyvespolcán!

A kötet adatai: Molnár János: A napórákról. Budapest, 2012. Kairosz Kiadó. Séd Nyomda. 444 oldal szöveg. Rengeteg szövegközi ábrával, táblázattal, képlettel. A végén 37 színes képet tartalmazó képtáblában gyönyörködhetünk.

A könyvre 4500 Ft-os árat nyomtattak, ennyit bőven megér!
Ám egyes könyvesházaktól az interneten olcsóbban (3450-3600 Ft-ért) is vehetjük vagy rendelhetjük.

Keszthelyi Sándor (Köszö)

________________________________
Pécsi Tudományegyetem JUBILEUM 2012-2013
www.jubileum.pte.hu


   
Kezdőlap | Levelezőlisták