MAGYAR CSILLAGÁSZATI EGYESÜLET - CSILLA LISTA ARCHIVUM #7469

Keszthelyi Sándor =?iso-8859-2?Q?Csimabi:_olvas=E1s, _kiv=E1g=E1s, _ragaszt=E1s, _lyukaszt=E1s?= , fűzés...


Dátum: Thu, 8 Nov 2012 14:36:08 +0000
Feladó: Keszthelyi Sándor
Tárgy: =?iso-8859-2?Q?Csimabi:_olvas=E1s, _kiv=E1g=E1s, _ragaszt=E1s, _l


Egyik megyénkben aktívan munkálkodó csillagászbarátunk előfizetője a megyei napilapnak, amit postaládájába hajnalonta beledob az újságkihordó. Barátunk reggel 5 és 6 óra körül köntösben és papucsban lemegy a lépcsőházban az újságjáért. Felviszi és foteljében akkurátusan kiolvassa. Ha csillagászattal kapcsolatos hírre bukkan, akkor azt ollóval kivágja, technokol rapid ragasztóval egy A4-es papírlapra felragasztja, feliratozza, a lap oldalát kilyukasztja és a lapot egy dossziéba fűzi. Mire a család éledezni kezd, leül kávézni és reggelizni: neki már az aznapi napilap csillagászati cikke a dossziéjával van, időrendbe rakva: naponként, évenként.

Ezt csinálja minden nap folyamatosan, éppen 30 év óta.

Nem tudtunk erről, de mikor nyáron elmentünk és meglátogattuk (oda 300 km, vissza 300 km) szóba hoztuk a Csimabi-t. Azt is mondtuk, hogy ebben a megyében nincs senki aki figyelné a megye csillagászati rendezvényeiről, égi eseményeiről, csillagászattörténetéről megjelenő cikkeket. Akkor derült ki, hogy ezt öntevékenyen és szisztematikusan csinálja ő. Kölcsönkértük hát a 30 év 30 dossziéját. Hazatérve boldogan írtuk bele a számítógépbe, hogy aztán a Csimabi-ba tehessük. Már az első percekben láttuk, hogy ott van a cikk szerzője, címe, teljes szövege, de csak annyi van mellé írva: melyik lapszámból származik (év, hónap nap), de hiányzik, hogy hányadik oldalon jelent meg.

Leírtuk amit lehetett, aztán egy jó hónap múlva visszaszállítottuk (oda 300 km, vissza 300 km) a cikkgyűjteményt, illően megköszönve, a pici hiányosságot udvariasan elhallgatva. Hazatérve hajlamos voltam, hogy ezzel a kis hiánnyal kerüljön be a 700 tétel az adatbázisba, de a főszerkesztő asszony szigorúbb volt és nem engedte a lazaságot. Majd elmegyünk vagy Budapestre, vagy az adott megyébe és megnézzük valahol a napilapban mi magunk az oldalszámokat.

Így is lett: ősszel elutaztunk (oda 300 km, vissza 300 km) az adott megyébe egy hétre és a megyei könyvtár olvasótermébe kihozattuk a megyei napilap kötegeit. Odalapozva az adott év, adott napi lapszámához, azon belül lapozgatva-olvasgatva: pár perc alatt megtaláltuk a csillagászati cikket és annak oldalszámát. Ezt még 700-szor megismételtük. Alig-alig akadt egy cikk amit nem találtunk, avagy egy hónappal később (előbb) bukkantunk rá.

Így tudtuk most 1000 bibliográfiai tétellel megnövelni a Csimabi tételszámait, jól túlfutva már a 60000 tételen is.

Használjátok egészséggel az adatbázist, A csillagászat magyar nyelvű bibliográfiáját!
http://csimabi.csillagaszat.hu/cs-onlin.htm

(És ha kivágtok valami cikket! Írjátok oda az oldalszámát is!)

Keszthelyi Sándor (Köszö)


________________________________

Pécsi Tudományegyetem
"Magyarország első egyeteme"
A Pécsi Tudományegyetemé az Év Campus Honlapja
Ez a levél hivatalos Anti-Vírus programmal ellenőrizve
Kérjük, óvja a természetet, ha nem szükséges, ne nyomtassa ki ezt a levelet!


   
Kezdőlap | Levelezőlisták