MAGYAR CSILLAGÁSZATI EGYESÜLET - CSILLA LISTA ARCHIVUM #7527

vrangyos@gmail.com vrangyos@gmail.com wants to follow you. Accept?
vrangyos@gmail.com vrangyos@gmail.com wants to follow you. Accept?
Pete Gábor Frissült a YouTube Csillagászat csatornája: Perseida-éj a Polarisban (2012)


Dátum: Fri, 1 Feb 2013 18:22:30 +0000
Feladó: Pete Gábor
Tárgy: Frissült a YouTube Csillagászat csatornája: Perseida-éj a Polaris


Sziasztok!

Fél év kényszerpihenőt követően frissült a YouTube Csillagászat csatornája. Ezúttal a Perseida-éj a Polarisban (2012) 3 előadása került át a PolarisTV1 nevű ideiglenes csatornáról a helyére:

http://www.youtube.com/playlist?list=PL1CD4271482532456&feature=view_all

Tóth Imre Perseidák, a Naprendszer apró parányai
Augusztus közismerten a csillaghullások hónapja és ekkor kerül sor az év legismertebb meteorraja, a nevezetes Perseida meteorraj hullócsillagainak látványos megjelenésére. Általában a meteorok jelentős része üstökösök pályája mentén az üstökösmagból kiszabadult poranyag. A Perseidák esetében a raj porszemcséi a mintegy 130 éves keringési idejű 109P/Swift-Tuttle üstökös magjából származnak és szóródtak szét a bolygóközi térben az üstökös pályája mentén. A Perseida meteorraj a bolygónkkal július 23. és augusztus 20. közötti időszakban találkozhat, ugyanis az üstökös pályája mentén szétszórt por mára igen széles lepellé terebélyesedett. A Földről nézve a raj hullócsillagai látszó pályái az égen közel egy pontban, a radiáns pontban futnak össze, amely a Perzeusz csillagképben van. A Földdel csaknem szembe találkozó, a légkörbe nagy sebességgel behatoló és ott felizzó porszemcsék fényes meteorként suhannak át az égen. A raj legsűrűbb részén a gyakorisági maximum idején augusztus 11/12-e éjjelén haladunk majd át és akkor hajnalban várhatóan sok Perseidát lehet majd megfigyelni derült idő esetén. Az elődadásban az üstökösökről, s elsősorban a Swift-Tuttle üstökösöről, valamint a Perseidákról szerzett legújabb eredmények kerülnek ismertetésre, illetve megemlékezünk "A Naprendszer parányai" című könyv nemrégiben elhúnyt szerzőjéről, Dr. Szécsényi-Nagy Gáborról, az ELTE TTK Csillagászati Tanszékének nyugalmazott adjunktusáról, az üstökösök, Plejádok és extragalaxisok kutatójáról, a tanárról és ismeretterjesztőről is.

Hanyecz Ottó Mit mondanak az űrszondák - a Marsról
Mars felszínformáinak áttekintése típus szerint, valamint a sikeres Mars-expedíciók által elért eredmények rövid és tömör összefoglalója.

Tóth András Curiosity a Marson - találhat-e életre utaló nyomokat?
Augusztus 5-én, minden eddiginél bonyolultabb leszállási technológiát használva sikeresen megérkezett a Marsra a Curiosity. Az előadásban arra a kérdésre kísérlek meg válaszolni, hogy a mintavevővel, és kémiai laboratóriumokkal felszerelt marsjáró képes lehet-e múltbeli vagy jelenlegi életre utaló nyomokat találni, illetve hogy mit árulhat el azokról környezeti viszonyokról és folyamatokról, amelyek a Gale-kráter kőzeteit formálták néhány milliárd évvel ezelőtt.

Üdvözlettel:

Pete Gábor
   
Kezdőlap | Levelezőlisták