MAGYAR CSILLAGÁSZATI EGYESÜLET - CSILLA LISTA ARCHIVUM #7568

Szalai Tamás eladó távcső Szegeden
Keszthelyi Sándor Csimabi: 2003-2013.


Dátum: Thu, 4 Apr 2013 17:19:08 +0000
Feladó: Keszthelyi Sándor
Tárgy: Csimabi: 2003-2013.


"Van itt már valami, könnyű kitalálni, hogy mi: a CSIMABI. A kezdet kezdetén vagyunk, de legalább megkezdtük." - jelent meg a Csilla-levelezőlista 3499-es számában a rejtélyes szöveg.

Aki azt olvasta akkor és ezt itt is olvashatja: az bizony 10 évvel lett öregebb. Ebből következtethető, hogy Csimabi éppen most lett 10 éves! 2003. április 5-én indult útjára "A csillagászat magyar nyelvű bibliográfiája" és jött napvilágra az internetes adatbázis. A nyomtatott anyagokat vettük sorban kézbe. Csillagászati könyveinket tártuk fel, folyóirataink csillagászati cikkeit írtuk be a számítógép szövegszerkesztőjébe és tettük közkinccsé a világháló által.

Az első hónapokban már a pár száz bibliográfiai tétel is feltűnést keltett. Amikor 1737 tételnél jártunk, már büszkén CD-ROM-ra tették ki az anyagot. 30.000 tételnél már nyomtatásban kaptunk egyesületi dicséretet. Most már 61.429 tételnél járunk, és nem látjuk a végét.

A 10 év elteltével egy kis statisztika: 12-es betűmérettel 3.692 oldal lenne kinyomtatva az anyag. 1.743.500 szó szerepel benne. Szóközökkel együtt 12.795.595 leütés alkotja. Mindezt könnyű kiszámítani, mert a Csimabi egyetlen fájlban van a számítógépen: ez txt-ben 12,620 MB, doc-ban 28,764 MB terjedelmű.

Azt, hogy a Csimabi hogyan készül, miket dolgoz fel, mi a célja - azt leírtuk a Meteor 2008. októberi számában. Ezt a nyitóoldalon is bárki olvashatja. A lényege azóta sem változott.

Az adatbázist 45 munkatárs hangyaszorgalma építette fel apránként. Azt, hogy ki, mikor, miben és mennyire volt aktív: azt a tételek végére biggyesztett hárombetűs jelzés megmutatja. A 10 év alatt 78 alkalommal frissítettük a Csimabi internetes honlapját és erről minden egyes alkalommal volt szerencsénk kis szösszenetekben értesíteni a Csilla-levelezőlista Nagyérdemű Olvasóközönségét.

A Csimabi csakis a nyomtatásban megjelent csillagászati vonatkozású könyveket és folyóiratcikkeket tárja fel. A nyomtatás háttérbe szorulása és a digitális világ térhódítása már 2003. ápr. 5-én is jól látszott. Így joggal hihettük, hogy az évek múlásával egyre csökken majd a nyomdai úton megjelenő anyagok száma. Az adatbázis végére odaírhatjuk: itt a vége! A nyomtatás világa ezzel az utolsó tétellel lezárult! Nem így történt - sőt a mai 61.429 tételnek csak 70 százaléka 2003 előtti, a 30 százaléka 2003-2013 közötti, és Gutenberg korszakának nem akar vége szakadni a csillagászati irodalomban sem. Csináljuk hát tovább...

Sőt örömmel látjuk, amint egyre több, szebb és régibb csillagászati anyagokat digitalizálnak be, tesznek ki a világhálóra. Nem is mindig magyar szervezetek, sokszor a külföldi, sőt óceánon túli óriáskönyvtárak digitalizálási hullámai által válnak közkinccsé régi csillagászaink korhű szövegei, észlelései, táblázatai, illusztrációi. Most már vannak olyan munkatársaink, akik nem is járnak el könyvtárakba, hanem számítógépük képernyőjén érik el, a nemegyszer száz-kétszáz éves csillagászati cikkeinket, könyvritkaságainkat. És onnantól otthonról bárki más is elérheti, ugyanúgy, ugyanazt.

Azt írtuk egyszer: "A csillagászat magyar nyelvű bibliográfiája azért is indult, hogy bemutassa a csillagászat sokrétűségét és változatosságát. Az adatbázis múltunk egy szeletét, elődeink és kortársaink csillagászattal kapcsolatos publikációs tevékenységét vette lajstromába. A magyar kultúra ezen részének bemutatásával, annak megőrzéséhez is hozzájárul." - igyekszünk még egy ideig ennek szellemében munkálkodni.

Használjátok a 10 éves, most frissült Csimabit: http://csimabi.csillagaszat.hu/cs-onlin.htm

Keszthelyi Sándor (Köszö)

________________________________

Pécsi Tudományegyetem JUBILEUM 2012-2013
www.jubileum.pte.hu


   
Kezdőlap | Levelezőlisták