MAGYAR CSILLAGÁSZATI EGYESÜLET - CSILLA LISTA ARCHIVUM #7733

Kerényi Lilla Csillagnéző túra a Budai-hegységben


Dátum: Mon, 20 Jan 2014 22:06:52 +0100 (CET)
Feladó: Kerényi Lilla
Tárgy: Csillagnéző túra a Budai-hegységben


Január 25-én, szombaton tartjuk évnyitó csillagnéző sétánkat. Ezúttal a Virágos-nyereg környékére tervezünk egy 5-6 kilométeres esti kirándulást.
Találkozunk 16.00-kor a 137-es busz Erdőalja úti megállójában, a buszfordulónál. (A Hedvig utca után kell leszállni.)  Koordináták:47.559978 É, 19.004266 K
A kék kereszt jelzésen elmegyünk a Virágos-nyeregig. A büfé nyitva lesz, így szomjúságunk kielégítése után az alkonyatban teszünk egy sétát a Vihar-hegy és a Hármashatár-hegy lábainál. Elmegyünk az Újlaki-hegy alatt lévő úgynevezett ?felső hangárig?, amelyet ma a siklóernyősök birtokolnak. A hangár pontos észak-déli tájolásával segíti a tájékozódást.
Ez a  környék a Budai-hegység egyik legszebb területe. Csodálatos a panoráma. Látszik innen a hegység összes híres hegye. (Pl. Hárs-hegy, János-hegy, Remete-hegy  stb?) A hegyek koszorú alakban ölelnek körbe egy hatalmas síkságot, egy részén a középkorban az egykori Gercse település állt.
Csillagászati szempontból azért kedvező, mert a hegyek eltakarják Budapestet, így a főváros fényszennyezéséből erre a területre kevesebb jut. Az erdő nélküli hatalmas síkság kiválóan alkalmas észlelésre. Reméljük, derült ég lesz, és meg tudjuk nézni a felkelő Jupitert és a téli égbolt csillagképeit. Ismét lesz csillagászati kvíz, és beszélgetünk a fényszennyezésről is.   
Kezdőlap | Levelezőlisták