MAGYAR CSILLAGÁSZATI EGYESÜLET - CSILLA LISTA ARCHIVUM #5495

Áprilisi lyridázás a hétvégén!
Lukács Béla Szfhvárott - online k özvetítés (kedd 18 óra)
Szabadszemes napeszlelok toborzasa
150 éve született Mahler Ede


Dátum: 2007. április 19., 08:30
Feladó: Tepliczky István -- tepi (a) mcse.hu
Tárgy: Áprilisi lyridázás a hétvégén!


A hétvégén esedékes az Áprilisi Lyridák meteorraj fergeteges maximuma! A csúcs előrejelzett időpontja ápr. 22-én 22 óra UT - magyarra lefordítva a vasárnapról hétfőre virradó éjféli órák.

A megfigyelés "hatásossága" érdekében mind a szombat/vasárnap, mind a vasárnap/hétfő éjszakára csoportos meteorészlelést szervezünk. Ennek helyszíne Sülysáp, ahol a lelkes helyi amatőrök szeretettel várnak bennünket a településen kívüli, dombtetőn elhelyezkedő vaksötét észlelőtelkükön! Indulás mindkét este 20-21 óra körül, akár csapatosan, akár egyénileg. Sülysápra a Bp. Keleti pu.-ról indulnak vonatok óránként. A kocsis csapat találkozóhelye Kispesten az Üllői út - Határ út kereszteződésének környéke. A részletek tekintetében keressétek e sorok íróját az alábbi számon:  1/464-1357 vagy 20/922-5242.

Az Áprilisi Lyridák a tavasz gyöngyszeme, szerencsés esetben óránként akár pár tíz meteort is szolgáltat, mégpedig gyors, tipikusan nem túl fényes rajtagokat. A fényesebbek gyakran nyomot hagynak. A Lyridák üde látvány a meteorok szempontjából egyébként nem túl mozgalmas tavaszi időszakban. Radiánsa a Vega és a Her-trapéz között található, ebből következően hajnalban észlelhető raj. Története (korábbi kitörések!) és más szakmai részletek (angolul) a http://www.imo.net/calendar/2007 honlapon olvasható az április hónapnál. Időjárásilag és holdfázis szempontjából nehéz jól kifogni egy-egy maximumát, az idén talán szerencsénk lesz - használjuk ki!

   Tepi

   
Kezdőlap | Levelezőlisták