MAGYAR CSILLAGÁSZATI EGYESÜLET - CSILLA LISTA ARCHIVUM #5495

Áprilisi lyridázás a hétvégén!
Lukács Béla Szfhvárott - online k özvetítés (kedd 18 óra)
Szabadszemes napeszlelok toborzasa
150 éve született Mahler Ede


Dátum: 2007. április 19., 09:37
Feladó: Keszthelyi Sándor -- keszthelyi (a) gf.pte.hu
Tárgy: Szabadszemes napeszlelok toborzasa


Szabad szemmel nagyon könnyen és gyorsan lehet a Napot észlelni. Csak egy darabka napszűrőt kell magunknál hordani és bármikor (akár ha csak egy kicsit kisüt a Nap), bárhonnan (otthonról, iskolából, munkahelyről, utazás közben) észlelhetjük a Napot. Szükséges segédeszköz még egy darabka papír és bármilyen írószer, melyekkel megfigyelésünket rögzíthetjük.

Így azonnal (na jó 8 perc késéssel) tudomást szerzünk a Napon látható nagyobb foltokról, azok megjelenéséről, Nappal való együtt forgásáról, eltűnéséről. Az ilyen nagy foltokat érdemes távcsővel vizsgálni, fényképezni. Ha van szabadszemes napfolt, akkor lehet sarki fényben reménykedni.

A feljegyzett észleléseket a hó végén egy űrlapra vezethetjük fel. Ezen az egyes napok karikájába rajzoljuk a látott foltok helyét, kiterjedését (kicsi, nagy, óriás), az észlelés időpontját, az észlelő nevét, helyét, szűrőjének megnevezését. Nagyon jó a dologban, hogy mindezt két helyre is beküldhetjük: egyrészt a Meteor Nap-rovatvezetőjének, másrészt a Meteor szabadszemes-rovatvezetőinek. Így mindkét rovatban megjelennek adatsoraink.

Sajnos szabadszemes napészlelőink száma nemrég drasztikusan lecsökkent. A létszámunk bővítése érdekében az aki szeretne ilyen módon Napot észlelni, kérem írjon nekem, adjon egy postacímet és én neki elküldök 12 darab űrlapot és 1 darab napnéző védőszemüveget (műanyag tokba rakott napfogyatkozás-nézőt).

Ugyanis a legszorgosabb hazai szabadszemes napészlelő: Sragner Márta volt, aki az elmúlt 7 év alatt 1505 napon figyelte meg a Napot. Sajnos ezt a szép pályaívét elhagyta és fél éve áttért egy 7x35-ös binokulárra, sőt a mai napon (a születésnapjára) egy nagyon jó optikai minőségű 8x30-as monokulárt kap ajándékba, Mylar-napszűrős kupakkal ellátva, mivel ő ezzel kíván a jövőben Napot észlelni.

Vajon lesznek-e jelentkezők pótlására, a szabadszemes napészlelők táborának gyarapítására?

Keszthelyi Sándor (Köszö)

   
Kezdőlap | Levelezőlisták