MAGYAR CSILLAGÁSZATI EGYESÜLET - CSILLA LISTA ARCHIVUM #6762

szilard.csizmadia@dlr.de RE: ---== CSILLA #6761 ==---
Hódi Gyula Re: A Mars utazásról


Dátum: Sat, 5 Jun 2010 12:28:38 +0200
Feladó:
Tárgy: RE: ---== CSILLA #6761 ==---


>Úgy gondolom, három évtized elegendő lesz a szükséges technológiai fejlesztésekre.
>Ezek után kérdés, van-e értelme az összezártságot, eseménytelenséget, az emberi tűrőképességet vizsgáló kb. két éves kísérletnek.

Szia!

Talalgatok:

A valasz talan a kiserletezes koltsegeiben keresendo: az osszezartsagot vizsgalni olcsobb, mint amennyibe az altalad emlitett technikak kidolgozasa kerul. Ha az ember nem turi el az ilyen korulmenyeket, akkor a tobbibe sem erdemes belevagni, es megsporoltal egy csomo penzt...

Meg tobb kerdes merul fel bennem ezek utam:

1.) Valoban megsporoltal egy csomo penzt? A gyorsitashoz/fekezeshez szukseges technika kifejlesztese nem csak emberes urutazashoz hasznalhato fel, raadasul rengeteg "spin-off" varhato (mar csak egy kisebb helyigenyu atomeromu kifejlesztese kapcsan is), de gondolj arra, hogy a kvarcora, teflon, ezer mas dolog kerult a mindennapi eletbe az eddigi urkutatasbol is! Persze, a magyar politikust nehez meggyozni, hogy egy 35 ev mulva sorrakerulo kiprobalas utan 45 ev mulva uj anyagok, technikak, eszkozok kerulnek a piacra, de lathatolag masutt ez mukodik. (Itt most nem arra gondolok, hogy nekunk valaha is lenne elegendo penzunk ra, hanem arra, hogy erdemes-e vagy sem csatlakozni pl. az ESA kereteben ilyen kutatasokhoz. A valasz persze, hogy igen, csak ezt adjad is be...) Az, hogy pl. automata urszondakhoz uj raketatechnika lenne, az meg kulon jo, nagy elorelepes lenne, mint irtam mar.

2.) A dolgok reszben egymasra epulnek, reszben viszont parhuzamosan is vegezhetok, illetve vegzendok. Pl. a raketahajtomuvet fejlesztheted parhuzamosan a tureskepesseg-vizsgalataval. Masfelol, ha kiderul ilyen pszichologiai kiserletek soran, hogy a minimalis letszam 15 fo, mert pl. hat ember nem viseli el egymast masfel eves urutazas soran, akkor alaposan at kell tervezni a dolgokat - meg talan egy komolyabb lokest is ad az ionhajtomuvek fejlesztesenek ilyen meglepo iranybol!

Meg tovabb jar a fantaziam:

Mindenesetre, ha valaki csillagkozi urutazasrol almodozik, es kiderul, hogy nincs hat ember a Foldon, aki pl. 15 evet osszezarva kepes lenne egyutt elni, meg ha van is kivalo, nagy toloereju ionhajtomuvunk es elegendo penzunk az urhajo osszeszerelesere, keszletekkel valo feltoltesere, akkor el lehet felejteni, hogy az Alfa Centauriba utazzunk... Azert nem jottek ide idegenek, mert pszichologiai akadalya van ilyen hosszu urutazasnak? (A maximum sebesseg a fenysebesseg, mint elvi hatar, ha a legkozelebbi elegendoen fejlettek csak 25 fenyevre vannak, de nem birja az O lelkuletuk sem az urutazast, sem a hibernaciot, akkor megoldottam a Fermi-paradoxont! :-)) )

Udv, es elnezest, hogy elkalandoztam a kerdesfelvetestol egeszen kulonbozo iranyokba:
Szilard   
Kezdőlap | Levelezőlisták