MAGYAR CSILLAGÁSZATI EGYESÜLET - CSILLA LISTA ARCHIVUM #6690

Peter Romer Re: ---== CSILLA #6689 ==---
Albert Gesztesi Re: ---== CSILLA #6689 ==---
Mádai Attila RE: ---== CSILLA #6689 ==---
hege@electra.bajaobs.hu Re: ---== CSILLA #6689 ==---
Hódi Gyula Re: Holdfázisok


Dátum: Sat, 20 Mar 2010 22:51:54 +0100
Feladó: Hódi Gyula
Tárgy: Re: Holdfázisok


Tulajdonképpen máig tisztázatlan, hogy a "holdfázis" szó a négy kitüntetett pillanat egyikét jelenti-e vagy a két ilyen pillanat közötti szakaszt. A szó szótári jelentése mindkettőt megengedné. Az viszont biztos, hogy én soha életemben nem hallottam a négy kitüntetett helyzeten kívül másféle megnevezést magyarul, holott végül is elég indokolt lenne, most körülírásra kényszerülünk. Szerintem mivel nekünk sosem volt számottevő tengerhajózásunk, ezért hiányoznak a magyarból a megfelelő szavak.

A kvízjáték kérdése bizonyára angol forrásra támaszkodott. Jó, hogy szóltál, megnéztem a Wikipédia ábráját, és többféle hiba is van benne, a kép előző változata még mindig jobb volt. Akik nem ismerik a Wikipédiát, azok ezen csodálkozhatnak, de a szerkesztők (önkéntesek) hiúsági kérdést csinálnak abból, hogy kinek az ábrája vagy szövege jobb, és nem megszokott dolog a jó megoldás közös megkeresése. Én majd felhasználom a régi, szintén nem teljesen jó ábrát, csinálok egy jót, és majd a magyar oldalra azt illesztem be, egy más, hasonló fájlnéven. Hacsak előttem valaki más meg nem csinálja. A magyar neveket a holdfázisok fölé az itt elhangzókra fogom cserélni.

Egyébként így vettem észre, hogy a holdfogyatkozás ábráján is a szokott hibát látjuk a félárnyék éles kontúrjában, a napfogyatkozásról meg nincs is nézeti ábra. Ezeket majd pótolni kell, mindig van tennivaló, hegyekben állnak a tervek. Bárki besegíthet, ha akar, habár ehhez el kell fogadni egypár alapelvet, sajnos néha értelmetlenül szigorúakat.

HGy   
Kezdőlap | Levelezőlisták