MAGYAR CSILLAGÁSZATI EGYESÜLET - CSILLA LISTA ARCHIVUM #7005

Pete Gábor DGY adás
Gyula Szabo Re: ---== CSILLA #7004 ==---
Csaba G média
Nyerges Gyula Re: ---== CSILLA #7004 ==---
Dr. Hegedüs Tibor Re: ---== CSILLA #7004 ==---
Imre Ignátkó napfogyi
Mátyás Csukás Tycho2 katalógus


Dátum: Thu, 24 Mar 2011 15:33:09 +0100 (CET)
Feladó: Nyerges Gyula
Tárgy: Re: ---== CSILLA #7004 ==---


1.
Média-ügyben egy-két megjegyzés

- Emlegettétek, hogy feltétlenül meg kell különböztetnünk a "tudományos"
újságírókat a "bulvár" újságíróktól. Ebben egyet is értek, feltéve, ha a tudományos újságíró valóban ért a szakterületéhez. Sajnos itt is vannak kivételek. Nem egyszer hallok magukat tudományosnak hirdető tv-csatornákon olyan szövegeket, amelyekben különböző fogalmak keverednek. Néha a kisbolygó és az üstökösmag keveredik egymással (valljuk be, tényleg nem mindig egyértelmű a különbség) máskor viszont a bolygót és a csillagot, esetleg a bolygót és a holdat cserélik össze.
Persze nyugodjunk meg, (FRÁSZT! NE NYUGODJUNK MEG!) más területeken is hasonló a helyzet. A különböző műszaki fejlesztéseket, technológiákat bemutató filmekben rendszeresen keverik a hegesztés és a forrasztás műveleteket. Az anyagneveket pedig nem tudják magyarra fordítani, gyakran hangzik el szilikon a szilícium helyett, titánium (magyarul titán), vagy épp szulfur-dioxid (kén-dioxid). (Utóbbi persze nem tévedés, csak épp úgy gondolom, hogy a fordító azért kapja a fizetését, hogy magyarra fordítsa, ami "külföldiül" van.)   Nyilván hasonló problémák fellelhetők a biológiai, egészségügyi, stb. témájú műsorokban is, azokon meg az ahhoz értők bosszankodnak.

Az ilyen pontatlanságokkal a tudományos újságírás becsületét (remélem, létezik még ilyen) rombolják le a magukat tudományosnak nevező csatornák.

És persze nem szabad általánosítani, valóban vannak a bulvármédiában is olyan emberek, akik sokat tesznek a szakszerű, objektív tájékoztatás érdekében. Éljenek soká!
Valaki Vágó Istvánt és Juhász Árpádot emlegette a minap.
Azért megjegyezném, hogy Vágó vegyészmérnök, míg Juhász geológus, csak épp mindketten "elfejődtek a fősorozatról", vagyis egyiküknek sem az újságírás az EGYETLEN tanult szakmája. Sok ilyen ember kellene a médiába! Mármint olyan aki ért valamihez (az íráson kívül). Akkor talán kevesebb sületlenséggel találkoznánk. Persze amíg a példányszám/nézettség mindenek felett áll, és minden más szempont nem szempont, addig ne legyenek ábrándjaink!


....

2.
>
Gyulának kösz az előadást (a harmadik órában azért úgy éreztem, hogy jó>
ötlet volt tévén nézni :-D), a Polaris TV-nek meg a közvetítést. Másnak is>
megszakadt közben kétszer, vagy csak nekem?>

Volt az elején egy kis gond a sávszélességgel, a beállítások módosításához néhány másodpercre meg kellett szakítani az adást.
Remélem, azért követhető volt!

Üdv.: ----------------------------------------------J.S.A.   
Kezdőlap | Levelezőlisták